Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. byli svatořečeni

Ze světa / vlu / ČTK / 27. dubna 2014 10:32
Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. byli svatořečeni

Ilustrační foto - Vatikánské náměstí zaplněné při svatořečení Jana Pavla II. a Jana XXIII.
Autor: Flickr.com / Maciej Śmiarowski / Creative commons

Vatikán / Aktualizováno - Papež František dnes před zaplněným Svatopetrským náměstím ve Vatikánu prohlásil za svaté dva ze svých předchůdců - Jana Pavla II. a Jana XXIII. Obřadu, který je označován za jednu z nejvýznamnější událostí novodobých dějin katolické církve, byl přítomen i emeritní papež Benedikt XVI., který na svůj úřad loni ze zdravotních důvodů rezignoval. Odhaduje se, že kromě desítek tisíc osob přímo na náměstí kanonizaci v přímém televizním přenosu sledovaly na dvě miliardy lidí na celé Zemi.

Svatopetrské náměstí, které tradičně pojme kolem 180.000 lidí, zaplnily po jeho ranním otevření davy, které neodradil ani déšť. Před samotnou mší spojenou s kanonizací začal obřad modlitbami a zpěvy. Svatořečení začalo krátce po 10:00 SELČ, když prefekt vatikánské kongregace pro blahořečení a svatořečení Angelo Amato třikrát papeže požádal o svatořečení dvou papežů. Podle tradice stačí jedna žádost; trojnásobná žádost o kanonizaci ovšem podle Vatikánu podtrhuje důležitost slavnostní chvíle.

Benedikt XVI. seděl během mše vlevo od oltáře, aby podle agentury AFP byl jasně odlišen od úřadujícího papeže. Benedikt přišel celý v bílém a jako přítel polského papeže Jana Pavla II. byl nadšeně uvítán hlavně polskými poutníky. "Dva svatí papežové v nebi, dva papežové na Svatopetrském náměstí," stálo na jednom mnoha transparentů, který byl na náměstí k vidění.

Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. byli svatořečeni

Papež Jan XXIII.
Autor: Wikipedia.org

Papež František krátce po zahájení obřadu prohlásil Jana XXIII. a Jana Pavla II. za svaté a zdůraznil, že je má jako svaté uctívat celá církev. Na oltář pak byly uloženy relikvie obou nově svatořečených: krev Jana Pavla II. a kousek pokožky Jana XXIII. Amato nakonec papeži Františkovi poděkoval a požádal ho, aby oficiálním dokumentem kanonizaci potvrdil.

"Prohlašujeme blahoslavené Jana XXIII. a Jana Pavla II. za svaté a přijímáme je mezi svaté. Stanovujeme, že je má takto uctívat celá církev. Ve jménu Otce, Syna a Ducha svatého," ohlásil krátce po zahájení obřadu kanonizace František. Jeho slova přivítali věřící bouřlivým potleskem.

František označil oba svatořečené za statečné muže, které nepřemohly tragédie, jež zažili ve 20. století. Podle papeže se nebáli "poklonit utrpení a ranám lidstva" a byli nositeli "živé naděje".

Do celého Říma na bezprecedentní obřad - současnou kanonizaci dvou papežů - dorazil nejméně milion poutníků z celého světa. Ti, kdo se nedostali přímo na náměstí, mohli dění sledovat na 19 velkých obrazovkách rozmístěných po italské metropoli. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů za asistence armády.

Mezi hosty slavnostního aktu byly desítky prezidentů, premiérů a dalších představitelů z mnoha zemí světa. Z Česka to byli šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman, ministryně spravedlnosti Helena Válková a z církevních kruhů mimo jiné kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk. Obřadu se zúčastnilo celkem na 150 kardinálů a 700 biskupů. Asi 600 kněží na Svatopetrském náměstí poskytovalo během mše svaté přijímání.

Bývalí papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII. byli svatořečeni

Papež Jan Pavel II.
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Polští poutníci s červenobílými vlajkami rodné země Jana Pavla II. byli mezi prvními, kteří se před rozbřeskem na Svatopetrské náměstí protlačili. Většina z nich strávila noc pod širým nebem v okolních ulicích. Jiní se zúčastnili spolu s dalšími věřícími celonočních modliteb v asi desítce kostelů v centru Říma, napsala agentura AP.

Oba svatořečení papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách. Jan Pavel II. stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005 a přispěl k pádu komunistických režimů ve východní a střední Evropě. Jan XXIII., který byl papežem v letech 1958 až 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo reagovat na potřeby moderní doby. 

Český kardinál Dominik Duka po obřadu ČTK z Vatikánu telefonicky řekl, že kanonizace obou papežů je vstupem mezi nesmrtelné, u nichž se bude připomínat nejen jejich jméno, ale i jejich dílo. Jana Pavla II. označil spolu s někdejší britskou premiérkou Margaret Thatcherovou a bývalým prezidentem USA Ronaldem Reaganem za osobnost, která vystupováním proti komunismu přepsala dějiny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)