Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sdružení Dekomunizace vyvěsilo na sokolovském kostele plachtu s vyobrazením Putina

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 1. května 2014 16:49
Sdružení Dekomunizace vyvěsilo na sokolovském kostele plachtu s vyobrazením Putina

Kostel sv. Jakuba Většího v Sokolově
Autor: Wikipedia.org / Orange.man / Creative Commons

Sokolov - Kostelní věž na Starém náměstí v Sokolově pokrývá ode dneška desetimetrová plachta s vyobrazením ruského prezidenta Vladimíra Putina v podobě diktátora. Jako protest proti činům Ruska vůči Ukrajině jej tam vyvěsila skupina sokolovských občanů. Vybrali si náměstí, na němž začala od 09:00 hod tradiční prvomájová akce komunistů. Na místě už byla kvůli plachtě policie, neshledala problém. ČTK to řekl Miroslav Balatka, jenž se na vyvěšení spolu s dalšími občany města podílel. Stejná plachta už visela v Mladé Boleslavi, Liberci či v Praze. 

"Je to vyjádření názoru na postup Ruské federace na Ukrajině, ruské anexi Krymu a tak dále. Toto náměstí bylo zvoleno i kvůli tomu, že je tady vždy na 1. máje mítink KSČM. Myslíme si, že soudruh Putin, jehož činy oni tak rádi vysvětlují po svém, jim tu tvoří krásnou kulisu," řekl Balatka. Plakát zapůjčilo uskupení Dekomunizace, o. s. Za akcí v Sokolově podle Balatky, jenž je krajským zastupitelem, nestojí žádná politická strana ani sdružení, jde o iniciativu několika občanů. 

"Nepopudilo mě to, je ale zřejmé, že to je namířeno proti nám," řekl ČTK Josef Murčo, předseda krajského výboru KSČM. "Takové protesty ale nic nevyřeší. Problém na Ukrajině by si mělo vyřešit Rusko a USA," míní Murčo. Ukrajina je podle něj jen hřiště obou velmocí. Na mítinku dnes byla zhruba stovka komunistů a jejich příznivců, většinou starší lidé. Někteří s sebou měli ruskou vlajku.

Vyobrazený Putin má na hrudi tři vyznamenání, na jednom je rudá hvězda, na druhém srp a kladivo a na třetím svastika. "Svastiku jsme přelepili. Když to viselo v Mladé Boleslavi, byla právě svastika důvodem pro podání trestního oznámení s tím, že jde o propagaci fašismu," uvedl Balatka. Nevyloučil, že plakát poputuje i na jiná místa. 

Mluvčí městské policie v Sokolově Hana Procházková ČTK řekla, že pořadatelé se na policii neobrátili s tím, že by to jejich mítink narušovalo. Podle informací ČTK ráno už byla na místě policie, která neshledala v souvislosti s plakátem problém. 

Plachta bude na kostele viset do pátku. "Je to s mým požehnáním," řekl ČTK farář Římskokatolické farnosti sv. Jakuba Většího v Sokolově Petr Bauchner. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)