Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výbor OSN začal vyslýchat zástupce Vatikánu kvůli zneužívání

Ze světa / juml / ČTK / 5. května 2014 15:19

Ženeva - Výbor OSN proti mučení dnes v Ženevě začal vyslýchat zástupce Vatikánu ohledně případů sexuálního zneužívání dětí kněžími. Jeho členové si představitele katolické církve pozvali kvůli podezření, že Vatikán svým přístupem k obětem zneužívání porušuje konvenci proti mučení, k níž se připojil v roce 2002. OSN se tak na Vatikán letos zaměřuje už podruhé, v únoru ho výbor pro práva dítěte ostře kritizoval právě v souvislosti s kauzami pedofilních duchovních.

Zástupci Svatého stolce nyní před komisí Spojených národů proti mučení vypovídají vůbec poprvé. Vyslanec Vatikánu při OSN, arcibiskup Silvano Tomasi, už před začátkem jednání upozornil, že konvence proti mučení se vztahuje na Vatikán jako na stát a nikoli na katolickou církev.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi v pátek OSN vyzval, aby vůči Vatikánu zachovala nestrannost a nestala se "nástrojem ideologického nátlaku". Zopakoval také, že by se OSN neměla nechat ovlivňovat "dobře známými nevládními organizacemi zaujatými proti katolické církvi a Svatému stolci".

OSN církev ostře kritizovala už v únoru, a to prostřednictvím zprávy Výboru pro práva dítěte (CRC). Ten došel k závěru, že Vatikán nedělá dost pro to, aby pachatelé zneužívání byli potrestáni, a staví své zájmy nad zájmy obětí.

Zástupci církve zprávu jednoznačně odmítli s tím, že je založena na nepochopení podstaty církevního učení, je plná předsudků a dává příliš mnoho prostoru argumentaci nevládních organizací, které jsou vůči církvi předpojaté.

Papežský úřad loni uvedl, že v důsledku případů sexuálního zneužívání změnil požadavky kladené na kandidáty kněžství, aktualizoval církevní právo a vyzval biskupskou konferenci, aby stanovila směrnice pro boj s těmito zločiny. Současně ale dal najevo, že nemůže být činěn zodpovědným za jednání katolických institucí nebo jednotlivců ve světě a že zodpovědnost za ochranu práv dětí nesou místní biskupové. Zodpovědný je pouze za události ve vatikánském městském státě.

Na počátku tisíciletí se v Irsku, ve Spojených státech a dalších zemích začalo mluvit o případech tisíců dětí, které se staly oběťmi sexuálního zneužívání duchovními v 60., 70. a 80 letech. Vysocí preláti současně začali čelit nařčením, že chránili viníky překládáním do jiných farností, aby uchránili pověst církve.

Ačkoli současný papež František se za zneužívání kněžími omluvil a inicioval vznik nové mezinárodní komise na ochranu dětí v církevních institucích, skandál církví otřásá dodnes.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)