Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policie: Cenné knihy z fary ve Křtinách ukradla uklízečka

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 7. května 2014 17:40

Blansko - Cenné historické církevní knihy z fary ve Křtinách na Blanensku ukradla podle policie počátkem ledna šestatřicetiletá žena, která tam chodila uklízet. Tisky, z nichž některé jsou přes 500 let staré, chtěla prodat přes internet a za utržené peníze koupit manželovi historický samopal z druhé světové války. Za krádež jí hrozí až osm let vězení, řekla dnes ČTK mluvčí policie Iva Šebková.

Žena bydlí nedaleko fary, od níž měla klíče, protože ji chodila uklízet. V lednu si z ní podle spisu odnesla 33 knih za 590.000 korun. Byla mezi nimi například i Kutnohorská bible z roku 1489. Žena chtěla jejich prodejem vydělat alespoň 100.000 korun, za které by manželovi koupila samopal.

Spojila se se dvěma překupníky historických tisků. Když se pak knihy ze Křtin objevily na internetovém aukčním portále Aukro, všiml si jich jeden kněz, který pak kontaktoval policii.

Kriminalisté se dostali na stopy uklízečky a udělali u ní i dvou překupníků domovní prohlídky. Zajistili při nich 40 historických církevních knih. Jde o větší část z oněch 33 tisků odcizených ze Křtin a také další knihy, jejichž původ není znám. Podle policie je možné, že byly také někde ukradeny.

Fara je součástí chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách, který patří k nejznámějším poutním místům na Moravě. Podle legend stojí v místech, kde křtili první věřící věrozvěsti Cyril a Metoděj. Je významným duchovním místem, ale i vyhledávaným turistickým cílem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)