Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Festival duchovního umění Musica Figurata v klášteru v Želivi nabídne dvě premiéry

Kultura / vlu / ČTK / 11. května 2014 17:00
Festival duchovního umění Musica Figurata v klášteru v Želivi nabídne dvě premiéry

Klášter premonstrátů s kostelem Narození Panny Marie v Želivě.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Želiv (Pelhřimovsko) - Pátý ročník festivalu duchovního umění Musica Figurata, který se uskuteční v premonstrátském klášteře Želiv a v zámku ve Žďáru nad Sázavou, ozdobí dvě novodobé premiéry. Budou jimi postní kantáta Musica in Luctu ze želivského archivu od řádového skladatele Anselma Fridricha a kantáta Samuela Capricorna, rodáka z Žerčic u Mladé Boleslavi. ČTK to sdělila Marika Pečená z organizačního týmu festivalu.

Letošní ročník slavnostně zahájí 21. června hudební představení souboru Ritornello Loď bláznů v ambitu želivského kláštera. Na letní podvečery je připravena řada koncertů i nekonvenční taneční představení. Mimořádné umělecké zážitky budou podle organizátorů navíc umocněné výjimečným prostředím historických prostorů želivského kláštera. Festival tuto národní kulturní památku otevírá veřejnosti a vrací jí původní kulturní život.

Návštěvníkům festivalových akcí se představí například soubory Capella Mariana, Musica Florea, Motus Harmonicus, Oktoich, Musica cum Gaudio či Collegium 419 či ukázky z dětské opery z terezínského ghetta Brundibár v podání Dismanova dětského rozhlasového souboru.

Festival Musica Figurata pravidelně zpestřují atraktivní dramaturgické počiny. Letošní novinkou bude spolupráce s festivalem Korespondance pořádaným centrem choreografického rozvoje SE.S.TA ze Žďáru nad Sázavou. Díky ní budou součástí letošního festivalu Musica Figurata i taneční projekty. Zajímavé koncerty nabídne také doprovodný program - mezinárodní letní škola duchovní hudby Convivium 2014, která se v želivském klášteře koná od 16. do 24. srpna.

Pro festivaly pořádané mimo metropole je podle organizátorů vždy těžší prosadit náročnou uměleckou i dramaturgickou laťku přesahující hranice regionu. V počátcích proto nebylo snadné najít rovnováhu mezi kulturními představami českého venkova a důstojným spojením s národní kulturní památkou. "Dnes se již o festivalu Musica Figurata ví a sjíždí se k nám publikum z celé České republiky," uvedla Pečená.

Želivský klášter, který byl založen ve 12. století, má za sebou pohnutou historii. V roce 1950 ho zrušili komunisté, kteří v něm zřídili internační tábor pro kněze a řeholníky. V letech 1957 až 1992 tam sídlila psychiatrická léčebna. Premonstráti se vrátili v roce 1991. V klášteře se konají duchovní pořady, ale lidé si tam mohou přijet i odpočinout.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)