Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Noc kostelů otevře ve Zlínském kraji lidem 84 sakrálních objektů

Kultura / vlu / ČTK / 12. května 2014 17:50

Olomouc - Sakrální objekty ve Zlínském kraji se v pátek 23. května znovu otevřou veřejnosti při šestém ročníku akce Noc kostelů. V regionu se do ní zapojí šest církví a 84 kostelů, kaplí a modliteben. Cílem akce je otevřít kostel i těm, kteří by do něj jinak nepřišli, řekl dnes ČTK mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka. Loni se v kraji do akce zapojilo 79 objektů.

Noc kostelů se v Česku konala poprvé v roce 2009, především v Brně a v Plzni. O rok později se poprvé připojily i sakrální objekty ve Zlínském kraji, který spadá pod olomouckou arcidiecézi. Noc kostelů se do Česka rozšířila z Rakouska, kde ji věřící poprvé spontánně uspořádali v roce 2005. Kostely zvou návštěvníky do většinou nepřístupných míst, na kulturní program i na mši. Loni organizátoři v Česku napočítali přes 450.000 návštěvníků.

Na Zlínsku bude letos otevřeno 27 kostelů, kaplí a modliteben ve 14 městech a obcích, ve Zlíně, Otrokovicích, Slavičíně, Vizovicích, Fryštáku, Hvozdné, Jasenné, Lhotě u Malenovic, Pohořelicích, Pozlovicích, Provodově, Tečovicích, Velkém Ořechově a v Zádveřicích-Rakové. Jen ve Zlíně bude otevřeno osm objektů, když například program v kostele sv. Filipa a Jakuba oživí i vystoupení Ladislava Křížka.

Na Kroměřížsku budou lidé moci obdivovat 25 sakrálních památek v deseti městech a obcích, v Kroměříži, Holešově, Hulíně, Chropyni, Břestu, Kvasicích, Kyselovicích, Prusinovicích, Zlobicích a Žeranovicích. V Kroměříži bude otevřeno 12 kostelů, kaplí a modliteben včetně například kostela sv. Cyrila a Metoděje v areálu psychiatrické léčebny nebo dvou školních kaplí Arcibiskupského gymnázia či zámecké kaple sv. Šebestiána.

Do 11 kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat na Uherskohradišťsku, kde bude otevřena poutní bazilika na Velehradě, čtyři kostely v Uherském Brodě, modlitebna v Uherském Hradišti a další sakrální objekty v Bílovicích, Březolupech, Kunovicích, Ostrožské Lhotě a Suché Lozi.

Jednadvacet církevních objektů si lidé budou moci prohlédnout na Vsetínsku. Kromě tří budov ve Vsetíně to budou kostely v Karolince, Kelči, Rožnově pod Radhoštěm, Valašském Meziříčí, Hošťálkové, Huslenkách, Kladerubech, Lešné, Liptále, Pozděchově, Prostřední Bečvě, Valašské Polance, Velké Lhotě a v Zašové. Kompletní program v jednotlivých kostelech je na webu www.nockostelu.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)