Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vládní výbor vyzval k respektu vůči muslimům

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. května 2014 10:35
Vládní výbor vyzval k respektu vůči muslimům

Ilustrační foto - Policejní zásah v muslimské modlitebně při páteční modlitbě v Praze
Autor: Youtube.com / repro

Praha - Vládní výbor pro práva cizinců vyzval včera Sobotkovu vládu, aby po nedávném policejním zásahu v muslimské modlitebně v centru Prahy ujistila muslimy v Česku o respektu k jejich náboženskému cítění a hodnotám. Kabinet také požádal, aby se distancoval od xenofobních a populistických projevů, které se v poslední době objevují. Výbor to uvedl v usnesení ze svého dnešního jednání.

"Výbor pro práva cizinců vyjadřuje znepokojení nad zásahem policie v muslimské modlitebně v Praze. Žádá vládu, aby se v této věci, která se dotkla náboženského cítění, obrátila k muslimské komunitě s vysvětlením a ujištěním o respektu k jejich náboženskému cítění a hodnotám," uvedl výbor.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovali v modlitebně a v islámském centru koncem dubna. Akce se odehrála v pátek před hlavními modlitbami. Ozbrojení policisté pak zadržovali několik hodin desítky lidí včetně několika indonéských diplomatů. Poté policie obvinila Čecha. Je podezřelý z toho, že v Česku zajistil vydání a distribuci knihy, která šíří rasismus.

Výbor uvedl, že o kauze má jen informace z médií. Pokud by podle jeho předsedkyně Lucie Sládkové policisté ale hledali jen knihu, zdá se jí zákrok neadekvátní. Členové výboru žádají policii, aby poskytla informace, které by důvody, formu a načasování zásahu objasnily.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého policisté postupovali podle toho, že na místě mohly být zbraně. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) před pár dny uvedl, že podle českého práva byl zákrok v pořádku. Zároveň ale řekl, že rozhořčení muslimské komunity chápe. Požádal policisty, aby při podobných zásazích zohledňovali všechny aspekty.

"Stát věnuje velké prostředky na integraci. Pak se stane takový zásah a letitá práce je vniveč. Teď se navíc hraje protiimigrantská karta," podotkla Sládková, která řídí v Česku Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).

Výbor upozornil na množící se výroky proti cizincům i na kampaně proti přistěhovalcům. Žádá vládu, aby se "distancovala od xenofobních a populistických projevů", které se objevují. Podle místopředsedkyně výboru Heleny Dluhošové z ministerstva vnitra se strach z imigrantů do české společnosti vnáší účelově. "Politici vždy, když se jim to hodí, použijí tuto kartu. Jakoby tu byla fronta muslimů na hranicích. V Česku přitom jsou hlavně Slované. Argumentace "ne imigrantům" je pitomá. Migrace má přínos. Cizinci buď pracují na pozicích, které Češi nechtějí, nebo jsou to odborníci," uvedl ředitel Centra pro integraci cizinců Vladislav Günter.

Cizinci tvoří ani ne pět procent obyvatel Česka. Na konci března v zemi podle statistiky ministerstva vnitra žilo 445.565 lidí ze zahraničí. Povolení k trvalému pobytu mělo 244.283 z nich.

Výbor pro práva cizinců je součástí rady vlády pro lidská práva. Má 24 členů, polovina je ze státní správy a polovinu představují experti a zástupci organizací či institucí. Výbor připravuje návrhy změn zákonů či podmínek ke zlepšení života imigrantů v ČR.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)