Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Noc kostelů letos již popáté

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 16. května 2014 10:41
Noc kostelů letos již popáté

Noc kostelů 2013
Autor: Nockostelu.cz

Praha - Kostely pražské arcidiecéze, tak jako i kostely na jiných místech naší země a v zahraničí, se letos otevřou 23. května. Hudba, výtvarné dílny, divadlo, prohlídka běžně nepřístupných prostor, čtení z Bible či modlitby, to vše budou farnosti nabízet příchozím. V pražské arcidiecézi je přihlášeno přes 270 kostelů.

Organizátoři letos kladou zvláštní důraz na samo křesťanství a duchovní rovinu. Samozřejmě i tento rok budou připraveny komentované prohlídky, koncerty, workshopy či divadelní představení. Zpřístupněny budou některé veřejnosti běžně nepřístupné části kostelů jako např. varhanní kůry, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady. Přesto organizátoři chtějí zdůraznit, že význam této akce není pouze společenský a kulturní, ale i náboženský. Součástí programu tak budou modlitby, rozjímání, meditace či ztišení. O víře bude možné hovořit se zajímavými hosty. Jedním z nich bude např. kardinál Miloslav Vlk či bratři z Taizé, které se Noci kostelů rovněž zúčastní.

Také letos vychází pexeso se zajímavými sakrálními stavbami. Děti i dospělí najdou v této hře kostely pražské, ale i mimopražské, kostely katolické či modlitebny církví zastoupených v Ekumenické radě církví. Budou rovněž vydány velmi oblíbené magnety, či kartička na razítka. Pro noční poutníky bude připraven průvodce s programem jednotlivých kostelů, který bude obsahovat několik návrhů na zajímavé noční trasy. K dispozici budou také další informační materiály.

První Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) proběhla v roce 2005 ve Vídni a během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 "překročila hranice" a zapojily se do ní kostely v Brně a Plzni. V loňském roce se do Noci kostelů zapojilo více než 1300 kostelů. O mimořádném zájmu veřejnosti svědčí i více než 450 000 návštěvnických vstupů. Více na www.nockostelu.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 48)