Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do evangelického kostela sv. Salvátora dnes přibudou čtyři zvony

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 17. května 2014 9:18
Do evangelického kostela sv. Salvátora dnes přibudou čtyři zvony

Evangelický kostel sv. Salvátorana na pražském Starém Městě
Autor: Wikipedia.org / Ben Skála / Creative Commons

Praha - Do evangelického kostela sv. Salvátora na pražském Starém Městě dnes budou vyzdviženy čtyři zvony. Českým evangelíkům je darovali jejich němečtí kolegové. ČTK to sdělil Rostislav Bouchal z firmy Technické vybavení a elektrické pohony zvonů, věžní hodiny. 

Nejtěžší ze zvonů váží 600 kilogramů, nejlehčí 220 kilogramů. Do věže kostela budou vyzdviženy autojeřábem, akce začala již kolem 08:00 hod. 

Původní zvony z kostela byly podle Bouchala zrekvírovány během první světové války, nové se tak na věž vrátí téměř po 100 letech. Českobratrské církvi evangelické je darovala německá evangelická farnost v obci Quierschied u Saarbrückenu. 

Zvony byly vyrobeny v roce 1960 a umístění našli na věži evangelického kostela, který byl tou dobou v obci Quierschied postaven. Protože ale věřící využívají hlavně další barokní kostel, novou budovu prodali. Nový vlastník se rozhodl věž zbourat, zvony z ní evangelíci darovali pražskému kostelu. 

Po převozu do Česka byly vyčištěny a firma je dnes vyzvedne na věž. Zapojí je také na automatický elektrický systém. Prvně se rozezní na začátku října při čtyřstém výročí vysvěcení kostela, dodal Bouchal. Kostel sv. Salvátora byl vysvěcen v říjnu 1614. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)