Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Piaristický chrám v Litomyšli se postupně otvírá veřejnosti

Kultura / vlu / ČTK / 19. května 2014 17:28
Piaristický chrám v Litomyšli se postupně otvírá veřejnosti

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl (Svitavsko) - Piaristický chrám Nalezení svatého Kříže v Litomyšli, který radnice opravuje v rámci projektu úprav zámeckého návrší, se postupně otvírá veřejnosti. Uskutečnil se v něm již koncert k výročí 300 let od položení základního kamene kostela, další možnost prohlídky budou mít lidé zřejmě při Noci kostelů 23. května. Na 15. června je plánován obřad žehnání kostela. Definitivní otevření ale závisí na instalaci a naladění varhan, což bude možné až po ukončení ostatních prací, řekla ČTK mluvčí města Michaela Severová.

"Aby se začaly ladit, musejí být instalovány všechny objekty, protože to může zkomplikovat a změnit akustiku. Protože muselo být zrušeno a znovu vyhlášeno výběrové řízení na expozici Andělé na návrší, která má být umístěna na emporách, víme, že tam bude instalována až v říjnu, a do té doby se ladit nezačne," uvedla Severová. Samotné ladění potrvá zhruba tři měsíce.

Na opravu chrámu a celého zámeckého návrší s dalšími deseti objekty získalo město 400 milionů korun z Integrovaného operačního programu a od státu. Samotná revitalizace chrámu bude stát 70 milionů korun, z toho polovina připadá na restaurování mobiliáře.

Na svém místě jsou už monumentální Braunovy sochy evangelistů, restaurované lavice včetně obrazů a interiér zdobí šedomodrá výmalba. Další mobiliář včetně dvou vedlejších oltářů na své umístění čeká. Letos by měly přibýt také moderní prvky v podobě skleněného hranolu a obětního stolu autorů Václava Ciglera a Michala Motyčky.

Chrám začal stavět v roce 1714 majitel litomyšlského panství hrabě František Václav z Trautmannsdorfu podle projektu významného barokního architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho. Po jeho smrti v roce 1720 dokončoval stavbu kostela František Maxmilián Kaňka, který jen upravil vzhled fasád a byl zřejmě autorem interiérů. Stavba byla dokončena v roce 1722. Na výzdobě kostela se podíleli další významní umělci, Jiří Pacák z dílny Matyáše Bernarda Brauna nebo malíři Václav Jindřich Nosek a Francesco Trevisani. Vybavení kostela utrpělo několika požáry. V letech 1948 až 1949 se uskutečnila poslední oprava kostela, konkrétně věží a krytiny, o deset let později už byl oficiálně konstatován havarijní stav celého kostela.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)