Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Transparentnost vatikánských financí se zlepšila

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 20. května 2014 7:45
Transparentnost vatikánských financí se zlepšila

Pohled na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Transparentnost vatikánských financí od začátku nového pontifikátu znatelně pokročila, vyplývá z výroční zprávy Vatikánského dozorčího finančního úřadu (AIF). Zprávu za rok 2013 o prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu včera v Tiskovém středisku Svatého stolce prezentoval ředitel této vatikánské informační jednotky René Brülhart.

„V loňském roce jsme učinili další rozhodující kroky ve zlepšování našich právních nástrojů, jejich přizpůsobení mezinárodním standardům a jejich konkrétnímu uvádění do praxe“, zdůraznil švýcarský právník. Lakmusovým papírkem tohoto procesu je exponenciální nárůst zaznamenaných podezřelých finančních transakcí – zatímco za rok 2012 jich bylo nahlášeno pouhých 6, o rok později už to bylo 202 případů. Pět z nich Dozorčí finanční úřad postoupil vatikánským soudům.

Stejně tak roste počet mezinárodních žádostí o finanční informace (ze 3 na 53) a také Svatý stolec se častěji obrací k zahraničním kompetentním orgánům s požadavkem o spolupráci (28 loňských žádostí oproti jedné předloňské). Brülhartův úřad vloni uzavřel řadu oboustranných dohod s finančními zpravodajskými jednotkami a stal se členem Egmontské skupiny, což se na těchto číslech začíná projevovat. Další známkou, že kontrolní systém vatikánských financí začíná fungovat, je také opětovné snížení přeshraničních finančních převodů v hodnotě vyšší než 10 tisíc eur ( v roce 2013 jich bylo nahlášeno 1557 oproti 1728 za rok 2012 směrem z Vatikánu, 550 oproti 598 opačným směrem).

Práci vatikánské finanční jednotky vloni citelně zlepšila trojice papežských dokumentů (motu propriopapeže Františka z července, srpna a listopadu 2013), které upravily její právní rámec a rozšířily kompetence úřadu na všechny instituce Svatého stolce.

Jak na brífinku uvedl René Brülhart, jeho zaměstnanci se v prvním čtvrtletí stávajícího roku zaměřili na řádnou prověrku Institutu náboženských děl (IOR), známého jako vatikánská banka. Dosavadní inspekce ukazuje, že také tento peněžní ústav učinil podstatný pokrok ve shodě se zákonem č.8 o dohledu nad finančními operacemi a finančními informacemi, který papež František novelizoval vloni na podzim.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)