Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijíždí na Blízký východ

Ze světa / juml / ČTK / 23. května 2014 13:25
Papež František přijíždí na Blízký východ

Papež František na svatopetrském náměstí
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Papež František se v pátek vydá na svou druhou zahraniční cestu, která ho zavede do kolébky křesťanství, na Blízký východ. Cesta má mít podle jeho vyjádření výhradně náboženský charakter a má být připomínkou události, která se stala před 50 lety a měla zásadní význam pro ukončení rozkolu mezi východní a západní církví.

Františkova cesta začne v sobotu v Jordánsku, v neděli bude pokračovat na západním břehu Jordánu a v Izraeli, odkud se papež v pondělí večer vrátí zpět do Vatikánu. František je teprve čtvrtým papežem, který navštíví tuto oblast od vzniku Izraele, a prvním papežem neevropským, tedy nezatíženým historickými událostmi jako jeho dva předchůdci Polák Jan Pavel II. a Němec Benedikt XVI. Novinkou je i složení Františkovy delegace, v níž bude rabín Abraham Skorka a profesor islámských studií Omar Abboud, oba přátelé ze studií v Argentině.

Vatikán zdůrazňuje historický aspekt cesty. Koná se totiž 50 let po setkání papeže Pavla VI. s konstantinopolským patriarchou Athenagorasem na Olivetské hoře v Jeruzalémě. Toto setkání nejvyšších představitelů katolické a ortodoxní církve se stalo základem ukončení církevního schizmatu z roku 1054. Pavlova cesta byla historická - nejenom že byl tento italský papež prvním, který přijel do Izraele od jeho založení, ale byl také prvním, který se vydal na cestu mimo Evropu.

Po Pavlovi VI. pak na Blízký východ přijel až Jan Pavel II. v roce 2000, sedm let po navázání diplomatických vztahů mezi Izraelem a Vatikánem. Tento polský papež se modlil u největší památky judaismu Zdi nářků v Jeruzalémě a omluvil se za hříchy své církve spáchané na židech. O devět let po něm Benedikt XVI. vstoupil do jeruzalémského památníku obětem holokaustu Jad vašem a řekl, že jména obětí nacismu nesmí nikdy zmizet a být zapomenuta.

Argentince Františka nezatěžuje minulost, přijíždí s čistým štítem vůči židům i muslimům. Skorka vysvětlil, že za studí sdíleli mnohé, a přitom si udrželi každý svou tradici s tím, že přesto mohou být přáteli. Muslimy František překvapil svými postoji k Sýrii. V době, kdy Západ uvažoval o tom, že vstoupí do války ve prospěch opozice, vyzval František k celosvětovému dni půstu. Jeho protiválečný postoj a odklon od plánů Západu mu zajistil sympatie islámského světa.

Po příletu do Ammánu ho čeká přijetí královským párem a mše na ammánském stadionu. Potom se vydá k řece Jordán do Betánie, kde podle křesťanů působil Jan Křtitel. V neděli ráno se pak přesune do Betléma na západním břehu Jordánu. Čeká ho tam setkání s palestinským vedením, mše na náměstí Jesliček, oběd s palestinskými rodinami a soukromá návštěva baziliky Narození Páně postavené nad domnělým rodištěm Ježíše Krista.

Odpoledne pak odletí do Tel Avivu a odtud se přesune do Jeruzaléma, kde se večer sejde s dnešním konstantinopolským patriarchou Bartolomějem a zúčastní ekumenické oslavy výročí setkání Pavla VI. s Atenagorasem. V neděli zavítá na Chrámovou horu, kde jsou dvě významné mešity Skalní dóm a Al-Aksá. Odtud sejde ke Zdi nářků a bude pokračovat do památníku Jad vašem. Po setkání s rabíny a politickými představiteli pak pobyt v Izraeli ukončí mší ve večeřadlu, kde podle tradice Ježíš naposledy pojedl s učedníky. Večer František odletí do Říma.

Izrael k jeho ochraně povolal 8000 policistů, kteří nebudou mít snadnou práci, jelikož František odmítl použít pancéřovaná vozidla a chce se pohybovat v otevřeném automobilu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)