Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež znovu ostře odsoudil zneužívání dětí kněžími (Aktualizováno)

Ze světa / juml / ČTK / 27. května 2014 13:20
Papež znovu ostře odsoudil zneužívání dětí kněžími (Aktualizováno)

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František znovu ostře odsoudil sexuální zneužívání dětí duchovními a ujistil o svém odhodlání prosazovat nulovou toleranci vůči pachatelům těchto zločinů, které považuje za stejnou svatokrádež jako "černé mše" satanistů. Papež se také vyjádřil k celibátu kněžích, o kterém řekl, že není dogmatem víry; úplně tak nevyloučil možnost, aby se kněžími stávali i ženatí muži.

Na palubě letadla, kterým se v pondělí vracel z návštěvy Blízkého východu, papež také novinářům oznámil, že se příští týden ve Vatikánu poprvé sejde se skupinou obětí zneužívání pedofily.

Pokud jde o postoj Vatikánu vůči duchovním obviněným z pedofilie, František podle agentury AFP zdůraznil, že vyšetřování se týkalo i tří biskupů, z nichž jeden už byl odsouzen. To dokazuje, že v této věci nejsou privilegovaní. "Kněží, kteří to páchají, zrazují Boha," dodal.

Minulý měsíc se papež František omluvil za případy sexuálního zneužívání dětí kněžími a ujistil, že pachatelé neujdou trestu. Požádal zároveň o odpuštění. Počátkem tohoto měsíce pak Vatikán oznámil, že za posledních deset let kvůli sexuálnímu obtěžování dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalších 2572 potrestal menšími tresty.

Na počátku tisíciletí se v Irsku a ve Spojených státech začalo mluvit o případech tisíců dětí, které se staly oběťmi sexuálního zneužívání duchovními v 60., 70. a 80 letech. Vysocí preláti současně začali čelit nařčením, že chránili viníky překládáním do jiných farností, aby uchránili pověst církve.

Ačkoli současný papež se za zneužívání kněžími omluvil a inicioval vznik nové mezinárodní komise na ochranu dětí v církevních institucích, skandál církví otřásá dodnes.

Papež během letu také odpovídal na otázku, zda by v budoucnu mohli být vysvěcováni za kněze ženatí muži. Podotkl, že "celibát není dogmatem víry" a že "dveře jsou otevřené". Zároveň ale upozornil, že tato otázka "není na pořadu dne". To podle odborníků na církev znamená, že v blízké době se tato záležitost řešit nebude.

"Katolická církev má ženaté kněze: řecké katolíky, kopty, (kněze) východního obřadu. Protože celibát není dogmatem. Je to pravidlo života, které velmi oceňuji, a je to dar pro církev. Protože to není dogma, dveře jsou vždy otevřené," citovala papeže AFP.

Na přetřes přišla také otázka přijímání katolíků, kteří se rozvedli a pak znovu založili rodinu. Papež, který byl kritizován za soukromý názor, že by se rozvedeným bránit účasti na přijímání nemělo, znovu uvedl, že je zapotřebí především objasnit, že "rozvedení nejsou exkomunikováni". Také připomněl, že svolává kvůli otázkám rodiny synod, tedy církevní sněm biskupů, na němž se bude řešit i toto téma.

František se vyjádřil i k dalším otázkám. Například souhlasil s tím, že by papež měl mít svobodu se rozhodnout odstoupit z funkce, pokud mu na ni síly nestačí. Podpořil tak rozhodnutí svého předchůdce Benedikta XVI.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)