Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman ostře odsoudil sobotní útok v bruselském židovském muzeu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. května 2014 16:29
Zeman ostře odsoudil sobotní útok v bruselském židovském muzeu

Prezident Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Praha - Prezident Miloš Zeman ostře odsoudil sobotní útok v bruselském židovském muzeu. Podle něj za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie, nikoli pouze jednotlivé skupiny náboženských fundamentalistů. Zeman to řekl v pondělním projevu při oslavě izraelského dne nezávislosti na pražské ambasádě židovského státu. Text dnes zveřejnil Hrad na svém webu. Při sobotním atentátu v belgickém hlavním městě zemřeli čtyři lidé.

Prezident násilí v židovském muzeu odsoudil jako "odporný atentát". "Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," řekl Zeman.

"A dovolte mi, abych na důkaz tohoto tvrzení citoval jeden z posvátných textů: 'Strom volá, skrývá se za mnou Žid, jdi a zabij ho. Kámen volá, skrývá se za mnou Žid, jdi a zabij ho'," uvedl dále prezident. Stejně jako nyní kritizuje islámské radikály by podle svých slov kritizoval i fanatiky, kteří by vyzývali k zabíjení Arabů. "Ale nevím o žádném hnutí, které by vyzývalo k masivnímu vyvražďování Arabů, zatímco vím o anticivilizačním hnutí, které vyzývá k masivnímu vyvražďování Židů," dodal Zeman.

Český prezident je známým a dlouhodobým kritikem mezinárodního terorismu, zejména toho, který je spojený s islámskou vírou. K boji proti násilným činům teroristů vyzývá často i při zahraničních cestách. Izrael navštívil loni na podzim. Na pondělní recepci u příležitosti dne nezávislosti židovského státu přišel prý ze "solidarity s přítelem".

K víkendovým násilnostem se vyjádřil také kardinál Dominik Duka. "Antisemitismus není jen nebezpečím pro Izraelity, ale též pro křesťany a pro všechny lidi, kteří se snaží žít v duchu tolerance a vzájemného přátelství. Vyslovuji politování nad činy, které odporují víře v Boha, stvořitele světa a člověka," uvedl Duka,

"Několikanásobná vražda v židovském muzeu v Bruselu je ohavnou připomínkou, kam až může zajít vražedná nenávist vůči Izraeli a židovskému národu," řekl izraelský velvyslanec v České republice Gary Koren, který se dnes s Dukou sešel.

Sobotní útok byl podle belgické justice teroristickým činem. Ozbrojený pachatel je přitom stále na útěku, což podle agentury AFP vyvolává v zemi obavy z dalšího podobného násilí, především v řadách židovské obce.

Belgické komentáře si všímají, že útočník na záběrech kamer pálil z automatické pušky typu kalašnikov, kterou ve světě často používají islámští radikálové. Podle listu Derniere Minute měl vrah na sobě také připevněnou malou kameru, kterou zabíjení asi natáčel. Deník připomněl, že stejně tomu bylo i před dvěma lety u francouzského islamisty Mohammeda Meraha, který na jihu Francie zabil čtyři židy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)