Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dominik Duka se setkal se slovenským prezidentem

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 28. května 2014 20:16
Dominik Duka se setkal se slovenským prezidentem

Ivan Gašparovič
Autor: Wikipedia.org / Michal Koziczyňski / Wikimedia Commons

Praha - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP přivítal 27. května po poledni v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha prezidenta Slovenské republiky Ivana Gašparoviče s chotí a společně ve Svatováclavské kapli položili květiny ke hrobu sv. Václava.

„Je to již jistá tradice,“ říká k setkání se slovenským prezidentem pražský arcibiskup a dodává: „ Položení kytice ke hrobu sv. Václava je nejen poctou představitele sousední země, ale vyjadřuje také historii soužití národů Čechů a Slováků. V roce 1929, v roce svatováclavského milénia, se svatováclavské tradice stala do jisté míry oficiálně i tradicí československé státnosti. Od raného středověku je svatováclavská tradice přece spojována s tradicí velkomoravskou.“

„Nahlédneme-li do dostavěné katedrály, nejdeme na dvou místech velký znak Československé republiky. Katedrála je také místem, které hovoří o personálních uniích českého a uherského království, jak v době Přemyslovců, tak v době Jagellonců, ale i Lucemburků včetně historie Habsburské monarchie. Je svědectvím toho, že není možné tak snadno mluvit o krátkodobém soužití Čechů a Slováků v jednom státě. Položení květin ke hrobu sv. Václava v době existence dvou samostatných suverénních státu ukazuje blízkost a vřelost našich vzájemných vztahů,“ vysvětluje kardinál Duka.

Slovenský prezident přijíždí ve dnech 26.–28. května do Prahy na pozvání prezidenta republiky Miloše Zemana. Slovenský prezident se 27. května zúčastní státní večeře pořádaná prezidentem republiky, položení věnce k soše prezidenta Edvarda Beneše u Černínského paláce a setká se s krajanskou komunitou. Ta má v Praze také od roku 2008 svoji farnost.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)