Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pozemkový úřad kvůli restitucím nabírá zaměstnance

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. května 2014 17:06
Pozemkový úřad kvůli restitucím nabírá zaměstnance

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác v Praze
Autor: Wikipedia.org / Sokkk y / Creative Commons

Praha - Státní pozemkový úřad (SPÚ) bude mít od začátku června obsazeno nejméně 95 ze 130 nových míst v souvislosti s vyřizováním církevních restitucí. ČTK to dnes řekla mluvčí úřadu Monika Machtová. Více než polovina nových zaměstnanců již v minulosti působila na Státním pozemkovém fondu či pozemkových úřadech, jejichž sloučením úřad v lednu 2013 vznikl. Navýšení počtu úředníků má zrychlit vyřizování restitucí.

Vedení SPÚ se s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) koncem dubna dohodlo, že přijme 130 nových zaměstnanců. V důsledku razantního propouštění v době, kdy ministerstvo vedl Petr Bendl (ODS), totiž úředníci podle Jurečky nezvládali dodržovat zákonné lhůty pro správní řízení.

"Vláda sice schválila restituce, ale vůbec nepřemýšlela nad technickou a personální přípravou institucí, které je měly řešit," uvedl ministr minulý týden v rozhovoru pro ČTK. Úřad tak dnes paradoxně nabírá zpátky část z více než 300 zaměstnanců, které v nedávné minulosti propustil.

"Při obsazování pracovních míst se využívají především bývalí zaměstnanci, dále uchazeči, kteří mají odpovídající praxi, a v zájmu vytvoření personální rezervy na vybraných organizačních jednotkách budou některá pracovní místa obsazena i absolventy," uvedla Machtová. Počty nově vytvořených míst jsou v jednotlivých krajích v souvislosti s množstvím agendy různé.

Původně se mluvilo o tom, že kvůli náboru nových zaměstnanců bude nezbytné navýšit rozpočet úřadu o desítky milionů korun. To nakonec nebude nutné. Mzdové náklady ve výši 42 milionů Kč a další výdaje na pořízení počítačů, programového či kancelářského vybavení však nakonec úřad pokryje z nespotřebovaných nárokových výdajů uplynulého roku. "Průběh stávajících agend SPÚ nebude těmito náklady nikterak ovlivněn," podotkla Machtová.

Jurečka před týdnem uvedl, že již nyní je jasné, že úřad v řadě případů nestihne splnit zákonné lhůty, v nichž má vyřizovat správní řízení k restitucím; jedná proto prý dopředu s představiteli církví.

"V rámci správních řízení se SPÚ stále nachází v zákonem stanovených lhůtách a v současné době nelze předjímat, zda a ve kterých případech by mohla být tato lhůta nesplněna," řekla dnes Machtová.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Úřady před zahájením restitucí odhadovaly, že stát by mohl církvím vrátit 30.000 hektarů zemědělské půdy; navíc Lesy ČR pro církve blokují asi 142.000 hektarů pozemků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)