Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdán popřel zprávy o možném propuštění křesťanky odsouzené k smrti

Ze světa / vlu / ČTK / 1. června 2014 16:35
Súdán popřel zprávy o možném propuštění křesťanky odsouzené k smrti

Súdánská lékařka Meriam Ishagová s manželem
Autor: Facebook.com / Daniel Wani

Chartúm - Súdánský ministr zahraničí dnes popřel zprávy, že by žena odsouzená k trestu smrti za konverzi ke křesťanství měla být v příštích dnech propuštěna. O údajném brzkém osvobození nic neví ani její manžel. Informovaly o tom zpravodajské weby BBC a CNN. V sobotu přitom podle agenturních zpráv zástupce súdánského ministerstva zahraničí oznámil, že žena bude v nadcházejících dnech volná.

Mluvčí ministerstva dnes prohlásil, že mu nejsou známy žádné plány na propuštění sedmadvacetileté Meriam Ishagové. Zdůraznil, že se z vězení může dostat pouze, pokud uspěje s odvoláním před soudem.

"Žádný súdánský ani zahraniční zprostředkovatel mě ohledně propuštění mé ženy nekontaktoval," uvedl Daniel Wani, manžel Ishagové. Informace se k němu prý dostala jen prostřednictvím médií a považuje ji za fámu.

"Počkám na odvolání, které podal můj právník a budu doufat, že moje žena bude osvobozena," dodal Wani.

Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost se vrátit k islámu, což ale odmítla.

Kvůli jejímu těhotenství byl výkon trestu oběšením odložen o dva roky, aby se mohla starat o novorozené dítě. V úterý porodila ve vězení holčičku. Při porodu prý byla spoutána řetězy.

Meriam se narodila v rodině muslimského otce. Na svou obhajobu prohlásila, že ji matka vychovala jako ortodoxní křesťanku, neboť otec s nimi údajně nežil. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo neuznává její sňatek s křesťanem za právoplatný. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Od února je s ní v cele i její první dítě - dvacetiměsíční syn. Podle otce však pobyt za mřížemi velmi špatně snáší. Wani se však o svého syna jako křesťan starat nesmí.

Velvyslanectví západních zemí a ochránci lidských práv rozsudek nad Ishagovou kritizovali. Naposledy britský premiér David Cameron vyzval súdánské úřady k zrušení rozsudku, který označil za barbarský. Předtím se proti rozsudku postavily rozhodně také USA a Francie.

Pod petici organizace Amnesty International žádající jeho zrušení se podepsalo na 660.000 lidí. Súdán ochránce lidských práv na své území od roku 2005 nepouští.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)