Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Holandská podporovatelka českých křesťanů Hebe Kohlbrügge se dožila sta let

Ze světa / juml / e-cirkev.cz / 2. června 2014 8:34
Holandská podporovatelka českých křesťanů Hebe Kohlbrügge se dožila sta let

Hebe Kohlbrügge se synodním seniorem Joelem Rumlem
Autor: e-cirkev.cz

Utrecht - V plné svěžesti a obdivuhodné vitalitě se dožila sta let dlouholetá podporovatelka česko-holandských vztahů Hebe Kohlbrügge. Při pracovní cestě do Utrechtu ji navštívila osmičlenná delegace z Českobratrské církve evangelické (ČCE) vedená synodním seniorem Joelem Rumlem a synodní kurátorkou Liou Valkovou.

Při neformálním setkání si všichni přítomní přiťukli na zdraví jubilantky. Hebe zavzpomínala na počátky svých kontaktů s Čechy, kdy ji posilovalo přátelství se čtyřmi českými komunistkami v koncentračním táboře v Ravensbrücku za druhé světové války. Později stála za vysíláním holandských studentů na studia do Prahy, podporou českých studentů, aby mohli jít studovat do Holandska, za navázáním desítek kontaktů mezi sbory, faráři, akademiky a dalšími lidmi.

Za své aktivity byla v roce 1974 prohlášena komunistickými úřady za nežádoucí osobu a cesty k nám ustaly. Ne však korespondence a kontakty. Naopak – přicházely další neočekávané impulzy a rozšíření kontaktů do Maďarska, Sedmihradska v Rumunsku a jinam. Do Prahy se znovu podívala až po roce 1989.

Ve všech krizích a konfliktech na své životní cestě jednala Hebe Kohlbrügge vždy křesťansky, se silnou potřebou dobrat se pravdy a s výrazným a kritickým hodnocením událostí. Stávala se tak jasnou konstantou uprostřed nevypočitatelnosti a bídy tohoto světa, ovlivnila životy stovek lidí.

O neobyčejném životě neobyčejné ženy vypráví kniha vzpomínek Dvakrát dvě je pět. Můj nevypočitatelný život od roku 1914, kterou vydalo v českém překladu v roce 2011 nakladatelství Eman.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)