Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Irská církev podpořila vyšetřování mrtvých děti v sirotčinci

Ze světa / juml / ČTK / 5. června 2014 13:24

Dublin - Irská katolická církev vyzvala místní řád řeholních sester ke spolupráci s úřady při prozkoumávání hromadného hrobu téměř 800 dětí v bývalém sirotčinci, který řád Sisters of Bon Secours vedl. Uvedla to dnes agentura Reuters. Irská vláda, která zvažuje vyšetřování celé záležitosti, dala najevo, že je "hluboce znepokojena" nedávným odhalení neoznačeného hrobu v budově řádu ve městě Tuam, ve které v letech 1925 až 1961 zemřelo z různých příčin 796 dětí.

Arcibiskup tuamský řekl, že jeho diecéze se sice na řízení sirotčince nepodílela, ale že ji tak velké množství pohřbených dětí v sirotčinci sesterského řádu naplňuje hrůzou a smutkem. "Bez ohledu na časový odstup se jedná o případ velkého veřejného zájmu, který by se měl urychleně řešit," uvedl podle Reuters Michael Neary.

"Mohu si jen představit to ohromné citové utrpení z odloučení, které zažívaly matky, když dávaly své malé děti k adopci či byly svědky jejich úmrtí. Bolest a rozpolcenost, kterou snášely, je nad naše chápání," uvedl také vysoký představitel irské katolické církve v prohlášení.

Podle dokumentů, které nedávno zveřejnila badatelka Catherine Corlessová, byly příčinou úmrtí mnoha dětí podvýživa a zanedbanost. Řada dětí zemřela na spalničky, křeče, tuberkulózu či zápal plic.

Těla většiny dětí, které v sirotčinci zemřely, ne-li všech, skončila podle historičky v někdejší septické jímce. "Nemohli si dovolit dětské rakve?" pozastavila se Corlessová nad přístupem řeholních sester z řádu Sisters of Bon Secours.

Katolická církev provozovala ve 20. století v Irsku s finanční pomocí státu mnoho sociálních služeb. A to i domy, v nichž svobodné těhotné ženy, včetně obětí znásilnění, rodily a zanechávaly své děti. Nevdané matky a jejich děti byly v silně katolickém Irsku považovány za poskvrnu společnosti a odvracela se od nich i rodina. Tyto ženy a děti byly podle Reuters také problémem pro některé jejich otce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)