Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František věnoval peníze rodinám z Litoměřicka postiženým povodní

Ze světa / vlu / ČTK / 10. června 2014 22:22
Papež František věnoval peníze rodinám z Litoměřicka postiženým povodní

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Casa Rosada / Creative Commons

Litoměřice - Papež František věnoval devíti rodinám z Litoměřicka postiženým loňskými povodněmi přibližně milion korun. Dar papeže z jeho washingtonské nadace jim dnes předal litoměřický biskup Jan Baxant. Hlavu katolické církve při slavnostním aktu v biskupské rezidenti v Litoměřicích zastupoval apoštolský nuncius v České republice, arcibiskup Giuseppe Leanza.

"Jedná se nejen o finanční pomoc, ale také symbolický projev účasti Svatého otce s lidmi, kteří před rokem přišli o střechu nad hlavou," řekl biskup Baxant. Na papeže se obrátil s prosbou o pomoc dopisem, ve kterém mu popsal, jak bylo Litoměřicko loni na přelomu května a června zasaženo velkou vodou. Papež František uvolnil z prostředků nastřádaných jeho americkou nadací speciálně pro litoměřickou diecézi 50.000 dolarů (přibližně jeden milion korun).

Každý z devíti obdarovaných obdržel 108.500 korun v hotovosti. Jsou to rodiny z obcí Křešice, Mlékojedy a Počaply, které záplavy loni zasáhly nejvíce. "Ještě pořád tomu nemůžu uvěřit. V životě jsem takový dar nedostala," řekla Marie Kloubská z Křešic. Na domě udělala po povodních jen nejnutnější opravy, aby se v něm dalo bydlet. "Ještě nás čeká rekonstrukce topení, výměna oken. Peníze od papeže nám hodně pomohou," dodala.

Někteří obdarovaní se o peníze rozdělí

Podobně finanční příspěvek vnímají i další. Lidmila Kormundová žije v Počaplech 81 let. Krátce po loňských 80. narozeninách ji voda vyhnala z domu. "Byla to už třetí povodeň za poslední roky," řekla. Záplavy její dům zasáhly i v letech 2002 a 2006. Ve druhém případě v domě obklopeném vodou zůstala po celou dobu. "Loni jsem byla týden u dcery, ale jak to šlo, tak jsem se vrátila domů," uvedla. Věří, že loňské povodně byly už poslední.

Někteří obdarovaní počítají s tím, že peníze, které dostali, pomohou i jiným lidem. "Vím o dvou rodinách, které pomoc také potřebují. Určitě se s nimi podělím. Nechci jen přijímat, ale také sám obdarovávat," řekl Miroslav Malý z Křešic. Jak říká, k víře se dostal před 21 let a papežský dar bere jako vymodlenou odměnu, kterou si vyzpíval třeba v křešickém kostele při mších místního faráře Jaroslava Stříže.

Litoměřická diecéze o papežský dar požádala už podruhé. Poprvé se tak stalo po srpnových povodních v roce 2010. Tehdejší papež Benedikt XVI. ze svých osobních prostředků věnoval přibližně 750.000 korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)