Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sixtinská kaple dostane novou klimatizaci

Ze světa / juml / ČTK / 12. června 2014 19:20
Sixtinská kaple dostane novou klimatizaci

Michelangelo Buonarotti, freska Stvoření Adama
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - V Sixtinské kapli se začala budovat nová klimatizace a osvětlení, které mají lépe chránit vzácné fresky od Michelangela. Rostoucí počet návštěvníků kaple totiž vnáší do objektu prach, vlhkost a oxid uhličitý, což fresky poškozuje. Vatikán uvedl, že práce mají skončit v říjnu. Na webu vatikánských muzeí není zmínka, že by práce, které začaly ve středu, nějak omezily přístupnost kaple.

Sixtinskou kapli, kde kardinálové tradičně volí nového papeže, ročně navštíví kolem šesti milionů lidí. Ještě v roce 1980 to bylo asi 1,5 milionu. V létě tam přijde někdy i 20.000 lidí za den. "Současný systém klimatizace, odvlhčování, odstraňování prachu a pro filtrování a kontrolu ovzduší byl navržen tak, aby zvládal mnohem méně návštěvníků," řekl podle agentury Reuters šéf vatikánských muzeí Antonio Paolucci.

Kaple se začala stavět v roce 1477 na příkaz papeže Sixta IV. Roku 1506 vyzval papež Julius II. Michelangela Buonarrotiho, aby klenbu stropu stavby vyzdobil. Tento renesanční umělec tam pak strávil prací období mezi lety 1508 až 1512. Na stropě je zachyceno Stvoření světa a Prvotní hřích. Okolo jsou výjevy ze Starého a Nového zákona. Fresky mají nevyčíslitelnou hodnotu.

V posledních letech se objevily návrhy, aby se počet návštěvníků kaple z řad turistů omezil. Také Paolucci již dříve usoudil, že podobné omezení možná bude nezbytné, ale ve středu to nezopakoval. V současné době počet návštěvníků kaple není nijak omezen, byl jen zaveden systém front.

Paolucci loni v říjnu na tiskové konferenci varoval, že bude muset přistoupit k "bolestivému" omezení počtu návštěvníků kaple, pokud plánovaný nový systém klimatizace a osvětlení nesplní očekávání. Důrazně ale odmítl hlasy, které volají po uzavření kaple veřejnosti a jejímu zpřístupnění jen vybraným představitelům a odborníkům.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)