Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

LN: Saúdové si kvůli Zemanovým výrokům o islámu předvolali českého velvyslance (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. června 2014 8:29
LN: Saúdové si kvůli Zemanovým výrokům o islámu předvolali českého velvyslance (Aktualizováno)

Miloš Zeman
Autor: Zemannahrad.cz

Praha - Český velvyslanec v Rijádu Jiří Slavík musel v neděli na saúdskoarabském ministerstvu zahraničí vyslechnout stížnosti na protimuslimské výroky prezidenta Miloše Zemana. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by Saudská Arábie mohla reagovat i obchodními sankcemi. Chce proto jednat s arabskými velvyslanci. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Saúdové prý měli na jednání se Slavíkem soupis všeho, co kdy Zeman na téma islám v minulosti řekl. Posledním případem byly prezidentovy výroky pronesené při oslavě izraelského dne nezávislosti na konci května. Zeman se tehdy vyjádřil k útoku v bruselském židovském muzeu, uvedl, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie.

Zaorálek tento týden jednal v Aténách s představiteli Ligy arabských států a nikdo prý na Zemanova slova nereagoval. Mezi Saúdskou Arábií a Českem ale podle něj momentálně napětí existuje. "Zvu příští týden arabské velvyslance a určitě s nimi o tom budu chtít mluvit," řekl LN Zaorálek.

Ministr míní, že je třeba se oprostit od náboženské roviny a uvědomit si, že celá záležitost má i ekonomický rozměr. Do ČR jezdí z Arabského poloostrova movití lázeňští hosté, se Saúdskou Arábií má Česko navíc rozjednané zemědělské a zdravotnické projekty.

Zaorálek naznačil, že připravuje smířlivé stanovisko. "Prezident Zeman má určitou historii výroků týkajících se Arabů a muslimského světa, takže ten poslední případ nemůžeme vydávat jen za pouhý omyl," podotkl ministr. Podle zdroje LN z ministerstva má nyní Slavík za úkol takzvaně slovíčkařit a poukazovat na to, že kritické pasáže Zemanova posledního projevu nejsou přímo spojeny s Araby ani s islámem.

Zeman v úterý oznámil, že se za své výroky omlouvat nebude.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nesouhlasí se zbytečným démonizováním výroků prezidenta Miloše Zemana. Odmítl také, že by Saúdská Arábie kvůli nim hrozila Česku sankcemi. Předseda vlády to dnes uvedl v tiskovém prohlášení, v němž zdůraznil, že česká politika vůči islámskému světu je vyvážená a staví na spolupráci s Izraelem i arabskými zeměmi. V tomto smyslu bude podle Sobotky v úterý informovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) diplomaty z arabských států na plánované schůzce.

"Není pravdou, že by nám Saúdská Arábie hrozila nějakými sankcemi. Výrok prezidenta by neměl být zbytečně démonizován a zveličován," uvedl premiér, podle něhož Zaorálek na počátku týdne jednal v Aténách s představiteli Ligy arabských států a nikdo z nich prý téma protiislámských výroků prezidenta Zemana nezmínil.

"Pan ministr Zaorálek se příští úterý sejde s velvyslanci arabských zemí na dlouho plánovaném setkání a mimo jiné je bude informovat o vyváženém postoji ČR k Blízkému východu. Česká republika má tradiční přátelské vztahy jak s Izraelem, tak s arabskými zeměmi, to je naše diplomatická deviza, na níž chceme i nadále stavět," poznamenal Sobotka.

Související starší zpráva: Organizace islámské spolupráce odsoudila Zemanovy výroky o islámu

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)