Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Média u mrtvých dětí v irském sirotčinci podle akademika přeháněla

Ze světa / vlu / ČTK / 13. června 2014 18:50
Média u mrtvých dětí v irském sirotčinci podle akademika přeháněla

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Dublin - Případ 796 dětí, které zemřely v letech 1925 až 1961 v sirotčinci vedeným řádem řeholních sester v irském Tuamu, média příliš dramatizovala, když pro jejich hromadný hrob použila termín "septická jímka". Řekl to odborný asistent a lektor na univerzitě v Belfastu Finbar McCormick. Podle něj šlo spíše o "pohřební jámu", jaké se v minulosti běžně používaly a na mnohých místech Evropy ještě dodnes používají.

Ve vyjádření na webu listu The Irish Times akademik uvedl, že například mnohé porodnice v Irsku měly jedno pohřební místo pro děti, které se narodily mrtvé nebo zemřely brzy po narození. Tato místa byla někdy na blízkém hřbitově, ale častěji na pozemku nemocnice. Vracet takto zemřelé děti rodičům, aby je ukládali do rodinných hrobů, se stalo tradicí až nedávno.

"Dokud se nepotvrdí opak, způsob pohřbívání v Tuamu by měl být popisován jako ukládání do společné pohřební jámy," řekl McCormick.

Komentátor Gary Daly z Dublinu zdůraznil, že hlavní je to, aby vláda úmrtí dětí v Tuamu řádně vyšetřila. Podle něj má jít o trestní vyšetřování ve jménu všech dětí, které zemřely v důsledku nedbalosti a možná i něčeho horšího v Tuamu i jiných sirotčincích. "Já a ostatní přátelé nemůžeme strpět tuto nespravedlnost, kterou se vůči bezbranným malým dětem provinila církev a stát," řekl Daly, který k aféře svolal demonstraci do ulic Dublinu.

Podle dokumentů, které nedávno zveřejnila irská badatelka Catherine Corlessová, byly příčinou úmrtí mnoha dětí v sirotčinci v Tuamu, který za podpory státu vedl řád Sisters of Bon Secours, podvýživa a zanedbanost. Řada dětí zemřela na spalničky, křeče, tuberkulózu či zápal plic. Podle tehdejších zpráv médií také uvedla, že těla většiny dětí, které v sirotčinci zemřely, ne-li všech, skončila v někdejší septické jímce. Podle irských webů ale později řekla, že výraz "septik" nepoužila.

Irská katolická církev vyzvala místní řád řeholních sester, aby při prozkoumávání hromadného hrobu dětí v Tuamu spolupracoval s úřady. Arcibiskup tuamský Michael Neary řekl, že jeho diecéze se sice na řízení sirotčince nepodílela, ale že ji tak velký počet pohřbených dětí v sirotčinci sesterského řádu naplňuje hrůzou a smutkem. "Bez ohledu na časový odstup jde o případ velkého veřejného zájmu, který by se měl urychleně řešit," uvedl Neary.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)