Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Ústeckém kraji po roce 1989 vzniklo jen několik nových kostelů

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 15. června 2014 21:48
V Ústeckém kraji po roce 1989 vzniklo jen několik nových kostelů

ilustrační foto: kostel sv. Václava v Mostě
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji po roce 1989 vzniklo jen několik sakrálních staveb, převážně římsko-katolických. Nové kostely byly postaveny většinou na místech, kde již v minulosti stávaly. ČTK to řekla mluvčí litoměřického biskupství Jana Michálková. V Mostě vyrostl pravoslavný chrám sv. Valentina.

V Boleboři na Chomutovsku byl na místě bývalého farního kostela, který v roce 1947 vyhořel, postaven výhradně z finančních prostředků bývalých německých obyvatel kostelík sv. Mikuláše. V roce 1993 byl vysvěcen a o šest let později k němu byla přistavěna zvonice. Oba objekty jsou v majetku církve.

V Bílce pod Milešovkou byla na místě bývalé kaple postavena kaple sv. Václava, která byla vysvěcena v roce 2000 a je v majetku obce.

Nově vznikají tzv. interiérové kaple umístěné na farách, v nemocnicích, domovech důchodců či hospicích. Příkladem je kaple v hospici sv. Štěpána v Litoměřicích, kde se konají pravidelné bohoslužby.

Za novodobý lze považovat i kostel sv. Václava v Mostě, který byl vybudován na náklady státu jako náhrada za přesunutý děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie a za zbourané kostely ve starém Mostě, jež musely společně s městem ustoupit těžbě hnědého uhlí. Nový kostel byl vysvěcen v prosinci 1989. V roce 1993 byl na svém novém místě znovu vysvěcen i kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Finanční prostředky na opravy se shání velmi obtížně

Na území litoměřické diecéze, která zahrnuje Ústecký a Liberecký kraj a částečně zasahuje do Královéhradeckého, Středočeského a Karlovarského kraje, je 1135 kostelů a kaplí. "Je to dostatečný počet pro naše pastorační potřeby," řekla Michálková. Stav desítek těchto objektů, z nichž zhruba polovina patří římskokatolické církvi, je však vzhledem k historickým souvislostem, jako byl poválečný odsun původního německého obyvatelstva či restrikce komunistického režimu vůči náboženským společnostem, ve špatném stavu. "Finanční prostředky na opravy sháníme velmi obtížně. Proto ani neuvažujeme o výstavbě nových kostelů a kaplí," uvedla mluvčí biskupství.

Zajímavá sakrální stavba vznikla v Mostě. Pravoslavná církev tam v roce 2010 vybudovala chrám sv. Valentina ve stylu tzv. transylvánské gotiky jako památku na rumunské občany, kteří zahynuli v Československu v období druhé světové války. Dřevěné součásti kostela byly vyhotoveny v rumunské obci Brsana v Sedmihradsku a poté převezeny do Mostu, kde byla stavba zkompletována. Na stavbu bylo použito dubové, smrkové a jedlové dřevo. Kostel je postaven tradiční metodou bez použití hřebíků, kromě šindelové střechy. Součástí jižního průčelí je 23 metrů vysoká věž.

Kostel byl vysvěcen 9. října 2011 za přítomnosti zástupců pravoslavné církve z Česka i Rumunska. Areál však nebyl nikdy zcela dokončen a tedy ani zkolaudován. Do tohoto stavu se promítá rozkol uvnitř české pravoslavné církve.

Koncem května v areálu navíc hořelo. Plameny pohltily dřevěný domek určený pro přespávání poutníků. Samotný kostel požár nezasáhl. "Ve spolupráci s hasiči zjišťujeme, zda požár vznikl nedbalostním nebo úmyslným jednáním," řekla ČTK mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Zástupci církve škodu zatím nevyčíslili.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)