Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Obnovený piaristický chrám v Litomyšli hostil slavnostní mši

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. června 2014 10:35
Obnovený piaristický chrám v Litomyšli hostil slavnostní mši

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl - Velké množství lidí se včera zúčastnilo obřadu žehnání nově opraveného kostela Nalezení svatého Kříže v Litomyšli na Svitavsku. Slavnost zahájili filharmonici Mozartovou Korunovační mší. Památka chátrala desítky let.

"Výsledek předčil moje očekávání. Vidím, že jsou potřebné ještě drobné úpravy, co se týká mobiliáře, jinak se rekonstrukce povedla. Jsem zvědavá na akustiku. V 90. letech byla narušená tím, že tady chyběl mobiliář," řekla ČTK jedna z návštěvnic znovuotevření kostela Marie Lněničková.

Kardinál Miloslav Vlk dnes ocenil město za jeho příkladný vztah ke kultuře i k církvi. Opravený chrám je toho důkazem, řekl. Kostel desítky let chátral, částečné opravy se provedly na počátku 90. let minulého století. Barokní stavbu město rekonstruovalo s pomocí evropských dotací za 70 milionů korun.

"Práce na opravách se povedly, ale byl to bolestný proces, ty čtyři roky realizace nás stály spoustu energie. Ještě se musejí dodělat boční oltáře, chybí varhany a požárníci si přejí do věží zábradlí," řekl místostarosta Radomil Kašpar.

Kostel bude mít také jeden moderní prvek, skleněný hranol a obětní stoly od Václava Ciglera a Michala Motyčky. Na instalaci výtvarné objekty teprve čekají Podle místostarosty Kašpara se baroko a moderna dají skloubit dobře, vizualizace se mu líbily, řekl ČTK.

Památka již letos bude hostit koncerty Smetanovy Litomyšle. Atmosféru a akustiku si hudebníci vyzkoušeli dnes. V červnu a červenci ještě festival v kostele uvede Lukášovy pašije a Händlova Mesiáše.

"V 90. letech jsme provedli ve zdevastovaném kostele několik koncertů a tím jsme upozorňovali na to, že je potřeba jej opravovat," řekl ČTK ředitel festivalu Jan Pikna.

Piaristický řád působil v Litomyšli od roku 1640. O svůj majetek piaristé přišli v roce 1950, režim také uvěznil či sekularizoval řádové bratry. Piaristický kostel tak patří státu a město jej má vypůjčený. Na sklonku roku požádala o jeho navrácení Českomoravská provincie Řádu zbožných škol - piaristů. Pokud kostel řád získá zpět, má i nadále sloužit kulturním, vzdělávacím i duchovním účelům.

"Z mého pohledu je správné, aby se chrám vrátil původním majitelům. Už dávno dopředu jsme domluveni, že nám jej pronajmou na hodně dlouho za údržbu," řekl starosta Michal Kortyš.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)