Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Historii Moravy si na svátek věrozvěstů připomene vlajkou 830 radnic

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. června 2014 13:25
Historii Moravy si na svátek věrozvěstů připomene vlajkou 830 radnic

Ilustrační foto: sochy sv. Cyrila a Metoděje ve stejnojmenném kostele v Olomouci - Hejčíně
Autor: Wikipedia.org / Opavjar / Creative Commons

Brno - Tradice, kulturu a také historii Moravy si 5. července na svátek jejích duchovních patronů svatého Cyrila a Metoděje připomene 830 tamních radnic vyvěšením moravské vlajky. Každým dnem k nim přibývají další. Pořadatelé očekávají, že se k letošnímu pátému ročníku akce přihlásí asi 900 měst a obcí, což by byla zhruba polovina radnic na Moravě. V den oslav pak bezmála 25 muzeí a nejrůznějších expozic otevře své brány zdarma nebo se slevou. ČTK to dnes řekla Lenka Holaňová ze sdružení Moravská národní obec, která tuto akci pořádá.

"Letos se zatím k akci přihlásilo 120 nových radnic. Velký zájem o akci jasně dokládá, že obyvatelé Moravy na své kořeny nezapomínají," uvedla. K nově připojeným radnicím patří například Rajhrad u Brna, Vracov na Hodonínsku, nedaleký Rohatec nebo obec Kněždub - rodiště slavných umělců Joži a Franty Úprky.

K dalším nově přihlášeným radnicím patří město Paskov na Frýdeckomístecku. Zájem o akci se zvyšuje na Vysočině nebo v moravské části Pardubického kraje. Moravskou vlajku už tradičně vyvěsí brněnský magistrát a 15 městských částí Brna, Břeclav, Bruntál, Litovel, Jeseník, Kyjov, Šumperk, Uničov, Náměšť nad Oslavou, Uherský Brod, Vizovice nebo Znojmo. Zavlaje i na budově Jihomoravského kraje, v níž kdysi sídlila moravská vláda.

Pořadatelé doporučují vyvěšovat červeno-žlutou vlajku, kterou v roce 1848 vytvořil obrozenec Alois Vojtěch Šembera. Doplněna je o další tradiční symbol - moravskou orlici. Malá část radnic vyvěsí místo ní modrou moravskou vlajku s orlicí. "Červeno-žlutou vlajku radnicím doporučujeme, proti vyvěšení modré ale nic nenamítáme. Jde hlavně o onu připomínku tradic," řekl dnes ČTK předseda Moravské národní obce Jaroslav Krábek. Dokladem toho podle něj je 25 expozic, které se na svatého Cyrila a Metoděje otevřou pro veřejnost buď zdarma, nebo se slevou.

V Olomouci se k akci připojí například Muzeum umění, Arcidiecézní muzeum a Vlastivědné muzeum. Na seznamu expozic je i Velkomoravské hradiště Valy v Mikulčicích na Hodonínsku, které má být zapsáno na seznam památek UNESCO. Milovníky historie zvou k návštěvě klášter Rosa Coeli a synagoga v Dolních Kounicích nebo městská muzea v Tišnově, Brtnici či Klouboukách u Brna.

Moravská národní obec je sdružení, které vzniklo v roce 1985 s cílem podporovat tradice, kulturu a historii Moravy. Pořádá besedy, výšlapy do přírody, návštěvy muzeí a galerií, každý rok v září v Brně a Olomouci organizuje moravské slavnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)