Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ratzingerovu cenu za teologii poprvé převezme žena

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 18. června 2014 20:53
Ratzingerovu cenu za teologii poprvé převezme žena

Benedikt XVI.
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Nadace Josepha Ratzingera již potřetí od svého založení (2010) udílí cenu za teologii. Jedním ze dvou laureátů je letos žena, francouzská profesorka Anne-Marie Pelletierová, badatelka v oblasti biblické hermeneutiky a exegeze. Ve své široké literární produkci se věnuje rovněž otázkám ženy v křesťanství a církvi, vztahu judaismu a křesťanství a křesťanskému mnišství. V roce 2001 se účastnila jako laická auditorka vatikánské biskupské synody. V tiskovém středisku Svatého stolce o ní promluvil kardinál Camillo Ruini, který vede vědecký výbor vatikánské Ratzingerovy nadace.

“Profesorka Pellettierová je velice významnou osobností současného francouzského katolicismu. Spojuje zasloužený vědecký věhlas s nesmírnou kulturní všestranností a ryzí oddaností v kauzách, které jsou velmi důležité pro křesťanské svědectví ve společnosti.“

Prvním polským nositelem „Nobelovy“ ceny za teologii se stává mons. Waldemar Chrostowski. Vynikající teolog a znalec biblické i současné hebrejštiny se jako odborný poradce roku 2008 účastnil vatikánské synody o Božím Slovu. „V jeho přednostním zájmu stojí Starý zákon, zejména proroci, ale také židovská intertestamentární literatura, rabínský judaismus a jeho vztahy s křesťanstvím“, vysvětlil kardinál Ruini a dodal: “Avšak také neúnavně a záslužně šíří biblickou znalost prostřednictvím formačních kurzů, duchovních cvičení nebo poutí. Kromě toho se angažuje v katolicko-židovském a polsko-židovském dialogu. Snoubí se v něm vědecká přesnost s láskou k Božímu slovu, službou církvi a snahou o mezináboženský dialog.“

Jak poznamenal kardinál Ruini, emeritní papež volil jako vždy kandidáty teologické ceny s citlivou ohleduplností. Benedikt XVI. se nicméně stále živě zajímá o teologickou problematiku, doplnil italský kardinál. Jak vyplynulo z tiskové konference, vatikánská Nadace Josepha Ratzingera letos na podzim (23.-24. října) zorganizuje již čtvrté studijní sympozium, tentokrát na Papežské bolívarovské univerzitě v kolumbijském Medellínu a na téma „Úcta k životu jako cesta k pokoji“.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)