Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Roudnici nad Labem si připomenou 650 let od úmrtí arcibiskupa Arnošta z Pardubic

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 19. června 2014 14:54
V Roudnici nad Labem si připomenou 650 let od úmrtí arcibiskupa Arnošta z Pardubic

Náhrobek arcibiskupa Arnošta z Pardubic v kostele Nanebevzetí Nejsvětější Panny Marie v Kladsku
Autor: Wikipedia.org / Grzegorz Wysocki / Creative Commons

Roudnice nad Labem (Litoměřicko) - Slavnostní requiem, které bude 26. června od 18.30 hod v kostele Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem sloužit kardinál Dominik Duka, připomene 650 let od úmrtí arcibiskupa Arnošta z Pardubic na roudnickém hradě.

Hodinu před začátkem bohoslužby v ambitu proboštství proběhne program, který připomene důležité události Arnoštova života a jeho doby. Scénické čtení o životě Arnošta z Pardubic s dobovou hudbou začíná v ambitech bývalého augustiniánského kláštera od 17.30 hod. 

Arnošt z Pardubic (narozen 25. března 1297) byl posledním pražským biskupem (1343–1344) a zároveň prvním arcibiskupem a metropolitou českým (1344–1364). Dětství prožil v Kladsku, kde ho otec, zdejší královský purkrabí, dal učit svobodným uměním ve farní škole johanitů při kostele sv. Jana. Následovala církevní škola v Broumově, studia v Praze, a protože v hlavním českém městě ještě univerzita nebyla, vypravil se na čtrnáct let do Bologni a Padovy.

Arnošt se ihned po svém návratu ze studií stal blízkým rádcem, přítelem a spolupracovníkem Karla IV. Ten se s Arnoštem setkal pravděpodobně již v Itálii. V roce 1339 přijal Arnošt kněžské svěcení a jako důvěrný kralevicův rádce se stal členem kapituly u svatého Víta. Počátkem roku 1343, po smrti biskupa Jana z Dražic, došlo k volbě nového biskupa. Karel IV. prosadil Arnošta, kterého jmenoval papež Kliment VI. Zanedlouho nato pověřuje Karel Arnošta poselstvím k papeži ohledně zřízení arcibiskupství. Po ročním biskupském působení současně s povýšením pražského stolce na metropolitní byl 30. dubna 1344 jmenován arcibiskupem.

Arnošt z Pardubic působil často jako diplomat ve službách Karla IV., zápisy se o něm zmiňují jako o muži evropského rozhledu a dobrém řečníkovi. Sotva lze najít významnější listinu Karla IV., na niž by jako svědek nepřipojoval svůj podpis a pečeť arcibiskup pražský. Často je obtížné rozhodnout, kdo z obou mužů byl otcem velkých myšlenek, které společně realizovali, např. myšlenky pražské univerzity.

Arnošt z Pardubic zemřel roku 1364 v Roudnici nad Labem, pohřben byl v Kladsku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)