Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev kolaborovala s nacisty, řekl Jakubčík a vyvolal pobouření

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 20. června 2014 12:39
Církev kolaborovala s nacisty, řekl Jakubčík a vyvolal pobouření

Igor Jakubčík
Autor: Cssd.cz

Praha - Rozruch ve Sněmovně vzbudil dnes poslanec ČSSD Igor Jakubčík výrokem proti katolické církvi. Řekl, že byla spojencem nacistického Německa a schvalovala vraždy Židů. U jiných poslanců pravicové opozice a KDU-ČSL vyvolalo Jakubčíkovo vystoupení rozhořčení, bouchali do lavic.

"Katolická církev za druhé světové války netrpěla, byla jedna z největších spojenců nacistického Neměcka. Katolická církev schvalovala odsuny a vraždy Židů," řekl Jakubčík při projednávání novely části poslanců ČSSD, která prodlužuje některé lhůty pro posouzení žádostí církví o vydání majetku a pro kontrolu rozhodnutí. Jakubčík taky uvedl, že pomáhala nacistickým zločincům při jejich odchodu do Jižní Ameriky.

František Laudát (TOP 09 a Starostové) žádal Jakubčíka o omluvu. "Taková sociální demokracie je pro mě nepřijatelná," řekl. Lidovci Ludvík Hovorka a Jaroslav Klaška označili poslancovo vyjádření za nešťastné a neuvážené. Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uvedl, že ke katolicismu se hlásí i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Podle Jakubčíkovy logiky se prý tedy hlásí ke kolaboraci s nacismem. "Máte dvě možnosti: buď se zastřelit, nebo vyslovit nedůvěru vládě," řekl Blažek.

Za ohavnosti a pitomosti označil Jakubčíkovy výroky Martin Komárek (ANO). Jako katolík mu ale, jak uvedl, odpouští.

Jakubčík později řekl, že nemá nic proti současným církvím, které podle něj za komunistické totality trpěly. "Vadí mi, co se dělo po roce 1948," uvedl s tím, že reagoval jen na jednu poznámku v debatě. Co se však dělo za druhé světové války, označil Jakubčík za "černou skvrnu".

Ministr kultury a bývalý kněz Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že to chápe jako nějakou omluvu, ale ne zcela vysvětlující. Jakubčíkovy výroky ohledně kolaborace neodpovídají historickým faktům, dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)