Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež na jihu Itálie příkře odsoudil mafii

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 22. června 2014 10:03
Papež na jihu Itálie příkře odsoudil mafii

Papež František
Autor: Flickr.com / Mazur / Creative Commons

Praha - Papež František včera navštívil jihoitalský region Kalábrii, kde se poblíž města Cosenza stačil setkat s vězni a pomodlit se za oběti mafie. František se setkal i s místními duchovními či obyvateli hospice ve městě Cassano allo Jonio. Vrcholem papežova programu byla odpolední mše pod širým nebem. Během ní znovu odsoudil místní mafii.

Papež se vydal na 12hodinovou návštěvu Kalábrie vrtulníkem, dopoledne s ním přistál na dvoře věznice Castrovillari poblíž Cosenzy. Setkal se tam se dvěma stovkami místních vězňů, s každým z nich se pozdravil a pak k nim emotivně pohovořil. "Já také dělám chyby a musím činit pokání," ujistil je František.

Přímo během odpolední mše pod širým nebem v Sibari pak odsoudil jednu z nejnebezpečnějších skupin organizovaného zločinu v Itálii, mafiánskou organizaci 'Ndrangheta, která působí právě na jihu Apeninského poloostrova. Papež ji označil za příklad "adorace ďábla". Mafiáni jsou podle něj vyobcováni.

Podle agentury Reuters to byl nejsilnější papežský výpad proti organizovanému zločinu od roku 1993, kdy papež Jan Pavel II. tvrdě kritizoval sicilskou mafii.

"Ti, kteří ve svém životě následují tuto cestu zla, jak to činí mafiáni, nejsou přijati Bohem. Jsou exkomunikováni," prohlásil papež před desetitisíci lidmi. "Proti tomuto zlu je třeba bojovat, musí být odstraněno. Musíme ho odmítnout," dodal František, podle něhož musí také církev napnout všechny síly k boji proti organizovanému zločinu.

"Žádají to naše děti, žádají to naši mladí lidé. Potřebují naději a víra může pomoci tuto potřebu naplnit," řekla hlava římskokatolické církve.

Papež se předtím v Castrovillari sešel i s vězněným otcem a oběma babičkami tříletého chlapce, který byl letos v lednu zabit mafií společně se svým dědečkem a další ženou. Útočníci je dostihli v autě, které po útoku zapálili. Dědeček chlapce místní mafii 'Ndrangheta dlužil peníze. Případ šokoval celou Itálii a papež ho odsoudil už dříve. Dnes vyzval k modlitbě za oběti organizovaného zločinu.

Papež František podle Reuters otce objal. Muž ho požádal, aby se modlil za matku dítěte, která je podle místních zdrojů v domácím vězení. Vatikánský mluvčí Ciro Benedettini prozradil, že František muži řekl: "Kéž by děti už nikdy nemusely takto trpět."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)