Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Loď bláznů zahájila festival duchovního umění v klášteru v Želivi

Domácí zpravodajství / juml / / 23. června 2014 7:11
Loď bláznů zahájila festival duchovního umění v klášteru v Želivi

Klášter premonstrátů s kostelem Narození Panny Marie v Želivě.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Želiv (Pelhřimovsko) - Hudební představení souboru Ritornello Loď bláznů v ambitu želivského premonstrátského kláštera v sobotu zahájilo pátý ročník festivalu duchovního umění Musica Figurata. Během léta se uskuteční řada koncertů a výstav. Program zahrnuje také mezinárodní letní školu duchovní hudby. Mimořádné umělecké zážitky podle organizátorů umocní výjimečné prostředí historických prostorů želivského kláštera. ČTK to řekl výkonný ředitel festivalu František Marek.

Jeden z koncertů se uskuteční i v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Festival ozdobí dvě novodobé premiéry. Budou jimi postní kantáta Musica in Luctu ze želivského archivu od řádového skladatele Anselma Fridricha a kantáta Samuela Capricorna, rodáka z Žerčic u Mladé Boleslavi. Návštěvníci uslyší také ukázky z dětské opery z terezínského ghetta Brundibár v podání Dismanova dětského rozhlasového souboru.

Želivský festival pravidelně zpestřují atraktivní dramaturgické počiny. Letošní novinkou bude spolupráce s festivalem Korespondance pořádaným centrem choreografického rozvoje SE.S.TA ze Žďáru nad Sázavou. Díky ní návštěvníci uvidí nekonvenční představení barokního tance s názvem Barokní tělo odhaleno v interpretaci tanečnice Andrey Miltnerové.

Festival potrvá do 30. srpna, kdy symbolickou programovou tečku udělá varhanní koncert želivského varhaníka Petra Žáka v klášterním kostele Narození Panny Marie.

Pro festivaly pořádané mimo metropole je podle organizátorů vždy těžší prosadit náročnou uměleckou i dramaturgickou laťku přesahující hranice regionu. V počátcích proto nebylo snadné najít rovnováhu mezi kulturními představami českého venkova a důstojným spojením s národní kulturní památkou. "Dnes se již o festivalu Musica Figurata ví a sjíždí se k nám publikum z celé České republiky," řekla ČTK už dříve umělecká ředitelka festivalu Marika Pečená.

Želivský klášter, který byl založen ve 12. století, má za sebou pohnutou historii. V roce 1950 ho zrušili komunisté, kteří v něm zřídili internační tábor pro kněze a řeholníky. V letech 1957 až 1992 tam sídlila psychiatrická léčebna. Premonstráti se vrátili v roce 1991. V klášteře se konají duchovní pořady, ale lidé si tam mohou přijet i odpočinout.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)