Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČT: Památkáři odmítli církvi vydat kapli s ostatky Valdštejna

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 24. června 2014 7:04

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) odmítl vydat v rámci církevních restitucí kapli svaté Anny v Mnichově Hradišti, do které byly uloženy ostatky vojevůdce Albrechta z Valdštejna. O památku na Mladoboleslavsku požádalo litoměřické biskupství. To se nyní rozhoduje, zda rozhodnutí památkářů napadne u soudu. Uvedla to dnes Česká televize (ČT).

"Hlavním důvodem je, že nebylo dostatečně prokázáno, že kaple svaté Anny byla v rozhodném období užívána pro církevní účely," řekla televizi mluvčí NPÚ Simona Juračková. Církev podle ČT nedostane ani sochu svaté Anny stojící před kaplí.

Litoměřické biskupství považuje kapli s okolím za svůj historický majetek, který vlastnilo až do roku 1951. Má za to, že zákonný nárok na vydání kaple existuje. Pro přenesení žádosti k soudu se zatím nerozhodlo.

Před měsícem NPÚ odmítl v rámci církevních restitucí vydat hrad Bouzov. Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, která chtěla hrad převzít, hodlá o majetek žádat znovu soudní cestou. Mezi další sledované žádosti, které NPÚ posuzuje, patří zejména kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře zapsaný na seznam UNESCO. Celkem církve podaly u památkového ústavu 47 žádostí o vydání majetku. Památkový ústav zatím nevyhověl ani jedné z nich.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání mají dostat nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň se bude během 17 let církvím postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. Platnost církevních restitucí loni potvrdil Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)