Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťanská učitelka v Egyptě byla odsouzena za rouhání

Ze světa / MiH / ČTK / 30. června 2014 18:34
Křesťanská učitelka v Egyptě byla odsouzena za rouhání

Káhira, hlavní město Egypta
Autor: Wikipedia.org / Francisco Anzola / Creative Commons

Káhira - Egyptský odvolací soud vyměřil učitelce z komunity menšinových křesťanských Koptů trest šesti měsíců vězení za rouhání. Informovala o tom agentura AP. Soud nižší instance jí přitom udělil pouze peněžitou pokutu. 

Podle odvolacího soudu v Luxoru Dimjána Abdal-Núrová, která učí na základní škole, urazila islám ve třídě před svými žáky. Podle dětí vyjádřila učitelka odpor k jejich víře během diskuze ve třídě. Prvoinstanční soud ji za to odsoudil k pokutě 100.000 egyptských liber (asi 280.000 korun). Proti tomu se odvolala Abdal-Núrová i státní zástupce. Odvolací soud nyní trest změnil na půlroční vězení.

Před týdnem poslal egyptský soud na šest let do vězení koptského křesťana, který se údajně provinil rouháním a urážkou náboženství. Na svou facebookovou stránku prý umístil obrázky údajně urážející islám. Na rozdíl od Abdal-Núrové v tomto případě verdikt ještě nenabyl právní moci. 

Oba rozsudky vyvolaly obavy z vypuknutí sektářského násilí. V posledních třech letech v Egyptě přibylo podobných soudních procesů, ve kterých figurovali koptští křesťané. Ti tvoří asi šest procent egyptské populace. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)