Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Pardubicích se vzpomínalo na arcibiskupa Arnošta z Pardubic

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 1. července 2014 8:39
V Pardubicích se vzpomínalo na arcibiskupa Arnošta z Pardubic

Arnošt z Pardubic byl prvním arcibiskupem a metropolitou českým (1344–1364)
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Pardubice - Pardubická veřejnost si včera v kostele svatého Bartoloměje připomněla odkaz prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic. K 650. výročí jeho úmrtí se konala zádušní mše, přednáška i divadelní ukázky, v nichž tento diplomat, rádce Karla IV. a patron města vystupuje.

"Arnošt z Pardubic byl jeden z předních rádců a důvěrníků krále a později císaře Karla IV. Byl významným diplomatem a správcem a budovatelem organizační struktury pražského arcibiskupství," řekl ČTK historik František Šebek, který dnes lidem přednášel o arcibiskupově odkazu.

Rekviem sloužil kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup je šestatřicátým Arnoštovým nástupcem. Vysoký prelát byl velkým asketou, nesmírně sečtělý a velký podporovatel umění. Na církevní dráhu prvního pražského arcibiskupa ho přivedl zázrak, který spatřil v Kladsku ještě jako malý chlapec při bohoslužbě. Jev popsal ve své duchovní závěti.

"Na oltáři byl obraz Panny Marie s Ježíškem, který se najednou začal otáčet, on zkoprněl a uvědomil si, že je to varování zhůry za jeho dosud hříšný život. Intenzivně se modlil a poté se obraz vrátil do původní podoby," řekl Šebek.

V Pardubicích dal arcibiskup Arnošt před rokem 1359 vystavět kostel Zvěstování Panny Marie a v roce 1363 na jeho pozvání navštívil pardubický hrad i císař Karel IV. Arnošt z Pardubic působil často jako diplomat ve službách Karla IV., zápisy se o něm zmiňují jako o pohledném muži evropského rozhledu a dobrém řečníkovi.

Po zádušní mši se konal před městskou zvonicí komponovaný pořad Východočeského divadla, kde zazněly písně z muzikálů Noc na Karlštejně a Jeptišky. Herci Východočeského divadla se svými mladšími kolegy ze studia LAIK také zahráli krátkou hru ze života Arnošta z Pardubic z tvůrčí divadelní dílny s názvem Z Klodzka do Pardubic. Poctu vzdal významné osobnosti českých dějin také Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice. 

Divadlo symbolicky završilo sbírky na zvon Thálie pro zvonici kostela svatého Bartoloměje a na schody do zvonice. Lidé si tak poprvé mohli zvonici prohlédnout a poslechnout si odborný výklad o její historii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)