Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nová šéfka pozemkového úřadu chce řešit hlavně restituce

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 1. července 2014 15:15
Nová šéfka pozemkového úřadu chce řešit hlavně restituce

Svatava Maradová, nová šéfka Státního pozemkového úřadu
Autor: SPU ČR

Praha - Prioritami nové ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatavy Maradové budou církevní restituce a pokračování v pozemkových úpravách. Maradová chce úřad personálně stabilizovat a zlepšit jeho fungování, ve vedení neplánuje změny. Uvedla to v rozhovoru pro ČTK. Církevní restituce by podle ní urychlilo, kdyby úřad po květnovém navýšení počtu zaměstnanců o 130 lidí mohl přijmout ještě další. 

"Žádné zásadní personální změny neplánuji," řekla Maradová. "Pokud udělám personální změny, tak jenom v případech výjimečných a nutných, ale v žádném případě vůbec neuvažuji o změnách v nejvyšším vedení, ani na úrovni krajských ředitelů," podotkla. Teprve rok a půl starý úřad se podle Maradové potýká s "ne zcela optimálními procesy". Chce jeho fungování proto zlepšit.

Vedení SPÚ se s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) koncem dubna dohodlo, že přijme 130 nových zaměstnanců. V důsledku razantního propouštění v době, kdy ministerstvo vedl Petr Bendl (ODS), totiž úředníci podle Jurečky nezvládali dodržovat zákonné lhůty. Již nyní je zřejmé, že ve velkém množství úřad půlroční lhůtu pro vyřizování požadavků církví nestihne.

"V současné době máme obsazeno 95 procent těchto nových pracovních pozic," řekla Maradová. Do budoucna si prý umí představit další zvýšení počtu zaměstnanců. Zrychlení procesu restitucí by podle ní pomohl nábor dalších odborníků. "Kdyby to bylo ještě jednou 130 pracovníků, tak si troufám říci, že by to ten proces urychlilo a zkvalitnilo," podotkla. Nově vzniklý úřad podle ní před začátkem restitucí měl být spíše personálně posílen, namísto toho bylo propuštěno přes 380 lidí.

Právě církevní restituce, které ve vládní koalici působily spory, tvoří velkou část agendy úřadu. Úřady před zahájením restitucí odhadovaly, že stát by mohl církvím vrátit 30.000 hektarů zemědělské půdy; navíc Lesy ČR pro církve blokují asi 142.000 hektarů pozemků. 

Majetkové vztahy k půdě v Česku jsou kvůli historickému vývoji v řadě případů nejasné. Pozemkové úpravy jsou využívány například pro uspořádávání pozemků před výstavbou dálnic či železnice. V jejich rámci se zpřístupňují pozemky budováním nových polních cest, vznikají nové rybníky nebo je obnovována zeleň v krajině, čímž se omezuje půdní eroze, která každoročně působí mnohamilionové škody.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend.    

Třiačtyřicetiletá Maradová SPÚ vede od 16. června, předtím působila jako náměstkyně pro úsek řízení odborných činností. Jejího předchůdce Petra Šťovíčka odvolal Jurečka na konci února poté, co mu prý nedokázal uspokojivě vysvětlit informace o své návštěvě na narozeninách vlivného lobbisty Iva Rittiga. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)