Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež poprvé přijal oběti pedofilních kněží, odsloužil za ně mši

Ze světa / juml / ČTK / 7. července 2014 9:07
Papež poprvé přijal oběti pedofilních kněží, odsloužil za ně mši

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes jako první hlava katolické církve přijal ve Vatikánu skupinu obětí pedofilních kněží, jejichž aféry po celém světě otřásly pověstí této instituce. Papež před soukromou audiencí odsloužil mši za lidi, kterým sexuální zneužívání ze strany duchovenstva ovlivnilo život. Setkání mělo přísně soukromý ráz, informovala agentura AFP.

Do Františkovy vatikánské rezidence v domě svaté Marty ráno dorazilo po dvou hostech z Británie, Irska a Německa. Papež v jejich přítomnosti sloužil mši v kapli rezidence a pak s nimi pohovořil.

František po svém loňském březnovém zvolení vyhlásil nulovou toleranci k sexuálním zločinům v řadách kléru a nedávno takové počínání označil za podobnou svatokrádež jako pořádání černých mší satanisty.

Dnešní návštěva byla vůbec prvním setkáním s oběťmi sexuálního zneužívání na vatikánské půdě. Františkův předchůdce Benedikt XVI., během jehož pontifikátu se začaly tyto skandály vyšetřovat, se podle Vatikánu sešel s několika zneužitými lidmi během svých cest po světě.

Letos v dubnu se František za případy sexuálního zneužívání dětí kněžími omluvil a ujistil, že pachatelé budou potrestáni. Zároveň ujistil, že celibát, který mnozí považují za příčinu pedofilních skandálů, není pro církev dogmatem, v blízké době se však jeho zrušení patrně řešit nebude.

Vatikán poté oznámil, že za posledních deset let kvůli sexuálnímu obtěžování dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 udělil menší tresty. Obviněny či odsouzeny byly stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či v Kanadě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)