Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní školy by za dva roky měly přijít o dotaci na provoz

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 8. července 2014 18:14
Církevní školy by za dva roky měly přijít o dotaci na provoz

Ministr školství Marcel Chládek
Autor: msmt.cz

Praha - Církevní školy by za dva roky, tedy od začátku školního roku 2016/2017, měly přijít o státní dotaci na provozní náklady. V rámci církevních restitucí totiž církve získaly peníze na to, aby jako zřizovatel mohly tyto náklady hradit samy, uvedlo dnes v tiskové zprávě ministerstvo školství. Se změnou financování počítá připravovaná novela zákona o poskytování dotací soukromým školám, která k nim nově zahrne i školy církevní. Sekretář České biskupské konference Tomáš Holub v médiích vyjádřil svůj nesouhlas s omezením dotací.

Stát prostřednictvím ministerstva školství všem školám poskytuje příspěvek na žáka. Náklady na provoz hradí zřizovatel, což jsou u státních škol obce a kraje. V případě církevních škol plnil roli zřizovatele stát prostřednictvím ministerstva, které jim posílalo peníze na provoz. Církve totiž před vypořádáním majetkových vztahů neměly peníze na to, aby to financovaly samy.

To se však přijetím zákona o církevních restitucích změnilo, proto se připravuje změna. "Ministerstvo školství dlouhodobě tvrdí, bez ohledu na to, kdo resort vedl, že v případě financování církevních škol dojde ke změně až v okamžiku majetkového vyrovnání s církvemi," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Připravovaná novela se dotkne i soukromých škol, které v některých případech mohou rovněž dostat finanční příspěvek také na provoz. Výdaje na ně budou omezeny o rok dříve než u škol církevních, tedy od 1. září 2015. Podle ministerstva se jedná o sjednocení podmínek pro všechny typy škol.

Připravovaná změna se odrazila také v novele školského zákona, kterou by měla projednat vláda. Dosud totiž byla pravidla financování církevních škol stejně jako škol státních zahrnuta v této normě, nově ho bude upravovat samostatný zákon, který v současné době řeší pouze soukromé školy.

Církevní školy tvoří aktuálně 1,3 procenta z celkového počtu škol. Mateřských a základních je po dvaačtyřiceti, středních škol církev provozuje 37 a vyšších odborných škol 12, vyplývá z ministerských statistik. Celkem je v Česku přes 10.000 škol na stupních od předškolního po vyšší odborné vzdělání.

Církve podle Holubova vyjádření pro deník Právo nesouhlasí s omezením dotací mimo jiné kvůli tomu, že se církevní školy starají také o děti ze sociálně slabých rodin nebo handicapované.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)