Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Češi a Němci společně oslavili výročí nejvýše položeného evangelického kostela v Čechách

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 14. července 2014 11:47
Češi a Němci společně oslavili výročí nejvýše položeného evangelického kostela v Čechách

Strážné - Herlíkovice - Poslední červnovou neděli se ve Strážném – Horních Herlíkovicích v Krkonoších konala oslava 110. výročí dokončení a posvěcení nejvýše položeného evangelického kostela v České republice (780 m.n.m.). Oslavu uspořádalo občanské sdružení SEM Přátelé Herlíkovic ve spolupráci se sborem Českobratrské církve evangelické ve Vrchlabí a rekreačním střediskem Horský domov.

Oslava výročí byla zahájena česko-německou bohoslužbou za účasti německých rodáků (někteří z nich se v Herlíkovicích přímo narodili a odešli po válce spolu s vysídleným německým obyvatelstvem) a dalších hostů z Německa. Obec Herlíkovice /Hackelsdorf byla až do roku 1946 osídlena z velké většiny německým obyvatelstvem (až 90%). Kázání zaznělo proto i v němčině. Farář Erich Busse z Drážďan připomněl „idylickou“ dobu před první světovou válkou i následné zhroucení starého světa. Upozornil na selhání mnohých včetně církví. „Církve nevedly národy k nebeskému panovníkovi, nýbrž k pozemským vládcům, aby byly poslušnými vojáky“, uvedl. Zdůraznil ale též, že po druhé světové válce mezi Německem a jeho sousedy došlo k velkému smíření. Busse upozornil, že i křesťané mají na tomto smíření velký podíl.

Do Herlíkovic přijelo i velké množství českých pamětníků rekreačního a zemědělského střediska Horský domov, které v opuštěných chalupách v okolí kostela začala provozovat evangelická církev již od konce čtyřicátých let 20. století, krátce po odsunu Němců. Středisko bylo dlouhodobě založeno i na dobrovolnické práci mnoha brigádníků. Mezi účastníky byl i syn bývalého tajemníka synodní rady evangelické církve Jiří Svatoň. Ten se jako zemědělský inženýr spolu se svým otcem výrazně podílel na provozu hospodaření v lokalitě téměř 40 let. Dále někteří bývalí zaměstnanci (mimo jiné více jak osmdesátiletá paní Božena Jelínková, které pro brigádníky vařila každé léto celých 27 let nebo paní Božena Férová, manželka bývalého správce. Té je dnes již 92 let). Mezi hosty byli i poslední hospodařící správci manželé Kielarovi. Ti v lokalitě působili ze všech správců zatím nejdéle (7 let) do roku 1988. Kielarovi do kostela zapůjčili výstavu originálních fotografií z doby svého působení. Podle Jiřího Svatoně mělo hospodaření i ochranný význam pro svobodné setkávání mládeže a dalších generací evangelíků, což nebylo v dobách komunistického režimu samozřejmé.

Češi a Němci společně oslavili výročí nejvýše položeného evangelického kostela v Čechách

secesní kostel z roku 1904
Autor: Tomáš Bartoň / SEM Přátelé Herlíkovic

Kostel byl při bohoslužbách zcela zaplněn a stalo se tak zřejmě poprvé od dokončení jeho rekonstrukce v létě roku 1986, pokud nepočítáme svatební shromáždění. Svateb se zde koná i několik v roce, kvůli kráse secesního kostelíku, okolní krajiny i dobrému zázemí pro hostiny ve velkém sále hlavní budovy Horského domova. Tento sál byl využit pro občerstvení téměř stovky hostů. Odpoledne se v kostele konal koncert souboru Trio Garcia, přednáška o historii Herlíkovic a prohlídka okolí a tradiční krkonošské chalupy, tzv. Kunzárny (název pochází od jména bývalého národního správce objektu). O záchranu a obnovu chalupy usiluje o.s. SEM Přátelé Herlíkovic. Další společnou akci v Herlíkovicích, brigádu, při které se bude chystat dřevo na zimu, natírat okna na kostele a další práce na budově Kunzárny, chystá občanské sdružení ve spolupráci se správcem Horského domova poslední týden v srpnu.

Na stránkách sdružení (www.pratele-herlikovic.evangnet.cz) je k dispozici foto galerie z nedělní oslavy, text kázání Ericha Busseho nebo pozdrav předsedy krajanské organizace původních německých obyvatel okresu Vrchlabí. Krajané se finančně podílí i na opravě vitráží v kostele a díky tomuto partnerství došlo ke zdvojnásobení prostředků na opravu z grantu Česko-německého fondu budoucnosti. Tento fond, spolu s organizací Tandem – podporující česko-německou výměnu mládeže, podpořil i následný týdenní seminární a pracovní pobyt cca třiceti účastníků. Celé setkání bylo symbolicky zakončeno jednodenní návštěvou skupiny 25 německých rodáků z nedalekého Rudníku – Bolkova (dříve Heřmanovy Sejfy). Zde stál nejstarší německý evangelický kostel v Čechách z dob tolerančního patentu. Ten je dnes v ruinách, ale sloužil jako farní kostel pro vznikající kazatelskou stanici v Herlíkovicích. Krajané jezdí do Rudníku v tuto dobu ve velké skupině již cca 15 let a podle jejich představitele Theodora Müllera zde mají velmi dobré vztahy s místní samosprávou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)