Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

KSČM a Úsvit chtějí schůzi Sněmovny kvůli církevním restitucím (Aktualizováno)

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 16. července 2014 11:52
KSČM a Úsvit chtějí schůzi Sněmovny kvůli církevním restitucím (Aktualizováno)

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Creative Commons

Praha - KSČM a Úsvit žádají svolání mimořádné schůze Sněmovny kvůli církevním restitucím. Podle nich příslušné úřady nežádají pro žadatelích o majetek všechny potřebné doklady, porušují tak zákon. Novinářům to řekli šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj by se sněmovní schůze mohla konat příští týden v úterý či ve čtvrtek.

"Byli jsme konfrontováni s poznatky, že státní památkový úřad či jiné úřady pod ministerstvem kultury či ministerstvem zemědělství porušují zákon (o církevních restitucích) tím, že netrvají na tom, aby všechny potřebné doklady byly předkládány," uvedl Filip. Podle něj tak hrozí, že by církve a náboženské společnosti mohly dostat majetek, který před 25. únorem 1948 nevlastnily.

Podle lídrů opozičních KSČM a Úsvitu se úřady neřídí zákonem, ale metodickým pokynem. Ten prý požadavky pro vydávání v rozporu s normou snižuje. Komunisté a hnutí žádají po vládě vysvětlení. "Žádáme jasné zdůvodnění a zpátky dodržovat hlavní zákon. Není potřeba měnit zákon, ale dodržovat ten stávající," uvedl Okamura.

Aktualizováno:

Na žádost poslanců opozičních KSČM a hnutí Úsvit mimořádnou schůzi Sněmovny dnes svolal šéf komory Jan Hamáček (ČSSD) na příští týden, informovala Sněmovna. 

Podle návrhu programu schůze by měla vláda podat informaci "o postupu ústředních orgánů státní správy při realizaci zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi". Pokud by Sněmovna o restitucích nejednala a zákon se nedodržoval, je podle Filipa možné obrátit se kvůli vydávání majetku na Ústavní soud.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)