Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Neznámý pachatel ukradl z kostela v Lichnově – Dubnici cenné obrazy a relikviáře

Domácí zpravodajství / MiH / Doo.cz / 19. července 2014 11:32
Neznámý pachatel ukradl z kostela v Lichnově – Dubnici cenné obrazy a relikviáře

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Lichnov (Bruntálsko) - Ztrátu obrazů a relikviářů nahlásila lichnovská farnost policistům z Krnova. Neznámý pachatel násilně vnikl do kostela sv. Antonína Paduánského v Lichnově - Dubnici a odcizil dva dřevěné relikviáře se svatými ostatky a dvě plátna z konce 18. století. Škoda je předběžně odhadnuta kolem 200 tisíc korun.

„V době od 10. do 11. července 2014 prozatím neznámý pachatel násilně vnikl do kostela a odcizil dva dřevěné relikviáře se svatými ostatky a dvě plátna z konce 18. století,“ uvedla mluvčí policie Pavla Tušková.

Krádež se odehrála jen krátce před tím, než se zde místní obyvatelé sešli v sobotu 12. 7. v rámci akce „Svátek starousedlíků a sousedů“ k poslechu koncertu ženského sboru z Krnova. V malé obci, kde trvale žije jen 125 obyvatel, se v nedávno opraveném kostele konají bohoslužby a pořádají varhanní koncerty.

V roce 1672 byl v Dubnici postaven dřevěný kostel zasvěcený sv. Antonínu Paduánskému. Byl to filiální kostel římskokatolické farnosti v Lichnově. V roce 1820 při velkém požáru v Dubnici lehl popelem, zůstal jen původní kamenný oltář a zvony. V letech 1822 – 1823 byl vystavěn zděný kostel, jeho interiér byl hodnotně vybaven, a v roce 1870 doplněn varhanami z dílny bratří Riegrů. Po odsunu původního německého obyvatelstva v letech 1947 byla obec dosídlena občany české a slovenské národnosti a kostel se stal majetkem obce, píše se na webových stránkách www.obeclichnov.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)