Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čína prý zasahuje proti křesťanům působícím při hranici s KLDR

Ze světa / vlu / ČTK / 11. srpna 2014 18:20
Čína prý zasahuje proti křesťanům působícím při hranici s KLDR

Kříž - ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Peking - Čína údajně zasahuje proti křesťanským charitativním skupinám působícím poblíž hranice se Severní Korejí. Tvrdí to zdroje z řad misionářů, na které se odvolává agentura Reuters. Zemi už tak musely opustit stovky pracovníků. Cílem čínského postupu je prý zastavit podporu pro Severokorejce, kteří do Číny utíkají kvůli hladomoru a pronásledování, jemuž čelí v KLDR.

Čína je přitom jen přestupní stanicí, většina severokorejských uprchlíků míří do Jižní Koreje. Soul uvedl, že letošní čísla zatím ukazují mírný pokles počtu uprchlíků z KLDR. Za první pololetí jich bylo zhruba 700, tvrdí jihokorejské úřady. Za poslední dva roky tento počet dosahoval kolem 1500 ročně.

Čínské úřady podle Reuters vyšetřují jednoho Američana korejského původu, který vedl školu v pohraničním městě Tchu-men. Kanadský křesťanský pár, který v pohraničí vedl kavárnu, pak Čína podezírá z "aktivit ohrožujících bezpečnost státu".

Čína si vytvoří vlastní "křesťanskou teologii"

V Číně údajně působilo na tři tisíce jihokorejských misionářů, tisícovka z nich ale musela zemi opustit, úřady jim většinou odmítly prodloužit vízum, říká pastor Simon Suh, který vede nedaleko Tchu-menu sirotčinec. Upozorňuje i na to, že vláda nechala uzavřít i celou řadu jihokorejských kostelů.

Jihokorejské a západní křesťanské skupiny v Číně zakládají školy, sirotčince a kavárny. Jejich cílem je dodat do Severní Koreje jídlo a další pomoc. Zástupci některých z nich byli ale podle Reuters přistiženi, jak pomáhají Severokorejcům s útěkem z vlasti.

Vládnoucí komunistická strana Číny je vůči náboženství ostražitá. Čínská státní média už minulý týden informovala, že si země vytvoří vlastní "křesťanskou teologii". Ta by se podle prohlášení vládního představitele pro náboženské otázky Wang Cuo-ana "měla přizpůsobit národním podmínkám" a být "propojena s čínskou kulturou".

Státní deník China Daily odhaduje, že v zemi žije 23 milionů až 40 milionů protestantů. Spousta církví v zemi ale nemá vládní povolení k činnosti, jejich stoupenci se ale přesto scházejí, a jsou tak terčem opakovaných zákroků vlády. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)