Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vládní monitorovací výbor bude řešit připomínky k restitucím

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. srpna 2014 6:47
Vládní monitorovací výbor bude řešit připomínky k restitucím

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Praha - Vládní monitorovací výbor k církevním restitucím se začátkem září bude zabývat podněty sněmovních stran k průběhu navracení majetku náboženským společnostem. ČTK to dnes sdělil tiskový odbor úřadu vlády. Obavu z toho, že jsou při vydávání majetku porušovány zákony, v minulosti vyslovilo několik politických stran.

O církevních restitucích Sněmovna naposledy jednala na mimořádné schůzi koncem července. Při místy bouřlivé diskusi, kdy někteří poslanci zpochybnili postup státních orgánů při vydávání majetku, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zákonodárcům slíbil, že se jejich podněty bude vládní výbor zabývat. Následně pak dopisem předsedy jednotlivých poslaneckých klubů vyzval, aby mu konkrétní připomínky zaslali do poloviny srpna.

"Vládní výbor k dopadům zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi se bude všemi vašimi podněty pečlivě zabývat, abychom se ujistili, zda se při vydávání církevního majetku postupuje přesně podle zákona. O výsledcích jednání výboru budu Poslaneckou sněmovnu informovat na její příští řádné schůzi," ujistil Sobotka v dopise. Výbor by měl o věci jednat 4. září.

Sobotka výzvou reagoval například na slova předsedy komunistů Vojtěcha Filipa, který se obává toho, že restituce by v některých případech mohly prolomit hranici 25. února 1948. Má prý navíc informace, že některý vydaný majetek se hned prodává, ač to zákon ve dvouleté lhůtě zakazuje. Podle Sobotky patří přesně tento okruh problémů do pravomoci monitorovacího výboru zřízeného v polovině března.

Ministři kultury Daniel Herman a zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL) na červencové schůzi uvedli, že jejich resorty postupují podle zákona. Žádné informace o jeho porušování nemají. Zejména pod oba tyto členy vládního výboru přitom restituce spadají.

Sobotka se stejně jako většina sociálních demokratů dlouhodobě stavěl proti vyjednané podobě církevních restitucí. Na jejich úpravě se ale ČSSD a hnutí ANO nepodařilo s náboženskými společnostmi domluvit. Na vládní úrovni pak změnu zákona odmítají lidovci. Sobotka i proto na červencové schůzi hovořil o tom, že církevní restituce je nutné respektovat. Uvedl také, že i když zákon prosazený za vlády Petra Nečase (ODS) neobsahuje dostatečné kontrolní mechanismy a lhůty pro výdej majetku jsou nereálné, prošla norma testem ústavnosti.

O jednání s církvemi nyní usiluje Asociace krajů ČR pod vedením jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). První schůzka se ale podle zástupců náboženských společností uskuteční nejdříve v září.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)