Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brzy začne oprava Svaté hory u Příbrami za 164 milionů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. srpna 2014 17:47
Brzy začne oprava Svaté hory u Příbrami za 164 milionů

Ilustrační foto - Svatá hora u Příbrami
Autor: Wikipedia.org / Václav Bešťák / Wikimedia Commons

Příbram - V říjnu by měla začít rekonstrukce příbramské národní kulturní památky Svatá Hora, která je nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách. Většina nákladů ve výši 164 milionů korun bude uhrazena z evropských dotací, téměř 30 milionů korun zaplatí stát. Hotovo by mělo být nejpozději do konce příštího roku. Areál by mělo oživit i rozšíření kulturních a vzdělávacích služeb. ČTK to dnes řekla Veronika Vároši z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Součástí projektu jsou především stavební a restaurátorské opravy. "V rámci obnovy baziliky budou obnoveny venkovní fasády, vyměněna nepůvodní zdvojená okna za repliky odpovídající slohovému výrazu kostela, budou restaurátorsky opravena původní okna a cenné původní dveře. Bude vyměněna dožilá šindelová krytina včetně laťování a měděného oplechování střech," uvedla Vároši.

Nyní běží třicetidenní lhůta předběžného oznámení, následovat by mělo vypsání veřejné zakázky. Jejím zadavatelem je Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Příbram - Svatá Hora.

Opravovat se budou dlažby, fasády a další kamenné, truhlářské a zámečnické prvky. Ve všech objektech bude vyměněna elektroinstalace, ústřední vytápění a rozvody kanalizace a vodovodu. V objektu Probošství budou odstraněny vložené stropy a podhledy a budou odhaleny původní klenby.

Na Svatohorských schodech, spoujících Svatou Horu s Příbramí, řemeslníci opraví statické poruchy klenby a střechu. Svatohorské schody byly od loňského září až do minulého týdne uzavřeny kvůli propadlině, která se na místě vytvořila pravděpodobně v důsledku někdejšího důlního díla. Opravu zaplatilo město Příbram.

Příbramská Svatá Hora je nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách. Sošku zdejší Panny Marie s Ježíškem vytvořil podle církevní tradice v polovině 14. století arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité, kteří v roce 1732 prosadili korunování sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí. V roce 1861 převzali správu Svaté Hory redemptoristé, kteří tam působili až do roku 1950. Znovu se vrátili v roce 1990.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)