Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ateisté v USA zahájili vysílání televizního kanálu

Ze světa / vlu / ČTK / 24. srpna 2014 23:34
Ateisté v USA zahájili vysílání televizního kanálu

Předseda amerických ateistů David Silverman
Autor: Atheists.tv

Columbus (USA) - Ateisté v USA organizují manifestace, zahajují činnost nového televizní programu a poskytují podporu těm, kteří se veřejně k ateismu hlásí, napsal britský server BBC.

Vysílání vůbec prvního amerického televizního kanálu (Atheist TV) věnovaného těm, kteří nevěří v Boha, zahájil svým proslovem předseda amerických ateistů David Silverman. Hovořil v něm především o tom, že je třeba o některých záležitostech mluvit a bojovat za ně, třebaže je to nežádoucí. Uvedl také, že ateisté nejsou sami a že si zasluhují rovnost.

"Je to jedno z nejlepších rozhodnutí, jaké jsem kdy ve svém životě udělal a veskrze podporuji jednotlivce, kteří se k tomu veřejně přiznají," říká Mark Hatcher z organizace Black Atheists of America. Veřejné přiznání k ateismu je přitom stále pro mnohé z nich velmi obtížné.

Dvě procenta dospělých Američanů jsou ateisté

Džamila Beyová z organizace sdružující sekulárně smýšlející studenty, Secular Student Alliance, tvrdí, že mnozí její členové se k ateismu dosud veřejně nepřiznali. Jejich rodiče často ani nevědí, že jsou ateisty, anebo, že své náboženství zpochybňují. Někteří se také bojí toho, že by mohli být společensky vyloučeni, nebo že by dokonce mohli čelit násilí, pokud by se ukázalo, že v Boha nevěří.

Podle Beyové se náboženství stalo prostředkem k dosažení všeobecného uznání, zejména pak v případě Američanů afrického původu, a jejich boje za občanská práva. Byl to způsob, jak všem sdělit: "Jsem dobrý křesťan, a proto byste mému dítě měli dovolit, aby společně s bílými dětmi chodilo do školy. Ježíš nás miluje všechny."

Lasan Dancay-Bangura, stojící v čele univerzitní skupiny ateistických studentů, si jen smutně povzdychne, když si vzpomene na okamžik, kdy své matce řekl, že je ateista. "Byla hodně rozzlobená. Po nějaké době to sice přijala, ale stále o tom nemluvíme," říká Lasan. Zároveň přiznává, že jeho otec prozatím nic neví. "Nechci tím zničit náš vztah," dodává.

Katelyn Campbellové ze Západní Virginie je také ateistka, avšak rodiče její ateistické přesvědčení podporují. Před dvěma lety se ovšem zúčastnila protestu proti začlenění výuky náboženství a proti prosazování zdrženlivosti v hodinách sexuální výchovy a stále pociťuje jeho dopady. "Často se cítím opravdu nepříjemně, když se pohybuji v okolí svého bydliště. Lidé si totiž často spojují můj obličej s onou diskusí," říká Campbellová.

Prezident? Spíše homosexuál než ateista

Američané by spíše upřednostnili prezidenta, který by byl homosexuál, popřípadě nikdy nezastával žádnou veřejnou funkci, než ateistu. Předchozí průzkum tohoto výzkumného institutu pak překvapivě naznačuje, že respondenti v USA považují ateisty za méně důvěryhodné než násilníky. Podle Pew Research Centre jsou dvě procenta dospělých Američanů ateisté, přičemž v 67 procentech všech případů se jedná o muže.

V poslední době se nicméně zdá, že struktura společnosti se mění. Zejména mezi mladými lidmi stoupá podíl těch, kteří sami sebe řadí do kolonky "bez vyznání". V USA ovšem v porovnání s evropskými zeměmi žije mnohem větší počet lidí, kteří tvrdí, že je pro ně náboženství velmi důležité. Všeobecný souhlas s tím, aby v zemi, kde žádný z členů Kongresu není ateista, veřejné funkce vykonávali lidé s ateistickým přesvědčením, je tak nejspíš stále v nedohlednu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)