Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šabatová je proti zákazu muslimského šátku ve škole

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 26. srpna 2014 15:52
Šabatová je proti zákazu muslimského šátku ve škole

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová
Autor: ochrance.cz

Praha - Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se postavila na stranu studentky ze Somálska, které Střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit na hlavě šátek. Takzvaný hidžáb muslimky používají k zahalení vlasů a krku a podle Šabatové je diskriminační jim to na půdě školy zakazovat. S odkazem na interní dokument o řešení kauzy, který se podařilo získat Lidovým novinám, to uvedl server Lidovky.cz.

Škola odůvodnila zákaz tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy. Dívka ze Somálska a další muslimská studentka této školy původem z Afghánistánu údajně právě kvůli tomu studium předčasně ukončily a případ loni na podzim zveřejnily. První jmenovaná se obrátila na veřejnou ochránkyni práv.

Ta podle serveru dospěla k závěru, že Střední zdravotnická škola dívku nepřímo diskriminovala, protože muslimský šátek je projevem jejího náboženství navenek. Tento postoj s ní sdílí i někdejší ministr školství Eduard Zeman, který se v polovině září ujme funkce školského ombudsmana. "Je-li ten šátek vyjádřením určité víry a jsme ve státě, kde je ta víra tolerována, pak je to diskriminace," uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu s tím, že například tento případ by spadal do jeho pravomocí. Připustil však, že je těžké hodnotit tuto kauzu bez přípravy a prostudování příslušných materiálů.

Šabatová za laxní posouzení kauzy kritizovala i Českou školní inspekci. Náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys se ve vyjádření pro ČTK proti nařčení z laxního postupu důrazně ohradil. Inspekce prý případ prošetřovala velmi důkladně, ale dva měsíce se marně snažila o schůzku se stěžovatelkami, které nakonec úplně přestaly komunikovat, uvedl Andrys.

Inspekce má k dispozici stanovisko, v němž ombudsmanka poukazuje také na nedostatky v jejím postupu. "S výtkami věcně nesouhlasíme, nicméně jsme je akceptovali, protože ctíme autoritu úřadu veřejného ochránce práv," doplnil Andrys.

Oficiálně se Šabatová zatím nechtěla vyjádřit s tím, že případ není uzavřen.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)