Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražské arcibiskupství dosud uzavřelo přes 220 dohod o vydání majetku

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 27. srpna 2014 15:47
Pražské arcibiskupství dosud uzavřelo přes 220 dohod o vydání majetku

Ilustrační foto: Arcibiskupský palác v Praze
Autor: Wikipedia.org / Sokkk y / Creative Commons

Praha - Pražské arcibiskupství má k polovině srpna uzavřeno 221 dohod o vydání nemovitého majetku na základě tzv. zákona o církevních restitucích. Dohody se týkají zemědělské půdy i dalších nemovitostí, celkem jde o 3626 parcel podle současného katastru o souhrnné výměře 7869 hektarů; výzvy, které arcibiskupství podalo, se týkaly přibližně 13.000 parcel bývalého pozemkového katastru. V rozhovoru pro ČTK to řekl Petr Vyskočil, vedoucí restitučního oddělení Pražského arcibiskupství. 

Nejznámějšími žádostmi, které arcibiskupství podalo, jsou objekty na Pražském hradě. Ty má ale řešit zvláštní dohoda mezi Kanceláří prezidenta republiky, kapitulami metropolitní a Všech svatých a náboženskou maticí. Pražské arcibiskupství do konce minulého roku podalo 657 výzev včetně 33 žádostí o movitý majetek. V zákonem dané půlroční lhůtě bylo výzev vyřízeno deset, řekl Vyskočil. 

K památkově chráněným nemovitostem, o něž arcibiskupství požádalo, patří Sázavský klášter. Žádost o jeho vydání již přes rok posuzuje Národní památkový ústav (NPÚ). Nyní podle Vyskočila zkoumá, zda objekt sloužil duchovním účelům a jakým způsobem byl církvi odňat. Arcibiskupství již dříve konstatovalo, že stát lhůty pro zpracování žádostí nedodržuje; v případě Sázavského kláštera se NPÚ brání tím, že podané výzvy jsou neúplné a je třeba je doplňovat - je to přitom povinností žadatele, nikoli toho, kdo vydává. 

Zpoždění v termínech nevnímá Vyskočil jako aroganci úředníků, zaměstnanců pozemkových úřadů je ale málo a nejsou podle něj plně informováni. "Osob, které jsou vyloženě proti, těch je opravdu minimum, si myslím," doplnil. 

Z přibližně 13.000 parcel, o něž arcibiskupství žádalo, šlo ze 72 procent o ornou půdu, louky a pastviny, lesních pozemků bylo 18 procent, dvě procenta byla zastavěná půda a rybníky tvořily jedno procento. Zastavěné parcely ale zahrnují i místa, kde dříve podle katastru stála stavba, ale dnes tam může být ruina nebo i vůbec nic. "Byly nám třeba vráceny dva pozemky s hájovnami v severních Čechách, kde už nestojí nic a je to zarostlé vegetací," říká Vyskočil. 

Pražské arcibiskupství se po 65 letech vrací k lesnímu hospodaření. Požádalo o navrácení lesů původních arcibiskupských velkostatků, lesů kapitulních i farních o celkové rozloze přes 23.000 hektarů. Loni vznikla Lesní správa Arcibiskupství pražského, která bude obhospodařovat lesy arcibiskupské a lesy kapitul. Pro lesy farní bude zajišťovat odbornou a lesnickou činnost. Hospodařit v lesích plánuje arcibiskupství zadáváním jednotlivých činností dodavatelům, případně i vlastními zaměstnanci.

Uvádět podíl zamítnutých žádostí o nemovitosti podle něj zatím nelze, dokud nejsou uzavřené všechny dohody, respektive dokud není vydáno zamítavé rozhodnutí. Zamítavá stanoviska některých povinných osob, tedy státních institucí, které požadovaný majetek spravují, ale arcibiskupství má. "Těch dopisů je mnoho, jsou to hlavně Vojenské lesy a statky a Agentura ochrany přírody, které nehodlají vydat nic především s odvoláním na to, že se nenalezla funkční souvislost (s již vydaným majetkem či s objekty potřebnými pro výkon duchovních činností), kterou zákon požaduje. 

"S tímto výkladem však nemůžeme souhlasit a zákon je tímto formalisticky zužován," uvedl. Zatím eviduje jen jedno rozhodnutí SPÚ, který odmítl nemovitost vydat; s odkazem na to, že nejde o zemědělskou nemovitost, a proto o ní nemůže rozhodovat. 

Po uplynutí půlroční lhůty, kterou obecně úřady při restitucích dodržely jen v malém počtu žádostí, mohou žadatelé podat návrh na zahájení správního řízení. Na toto podání je opět půlroční lhůta. "Pokud v zákonné půlroční lhůtě od podání výzvy není uzavřena dohoda o vydání a my bychom nepodali žádost SPÚ o vydání rozhodnutí, pozemky by nám mohly opět propadnout," upozorňuje Vyskočil na další administrativní úkony spojené se restitucemi. Pro téměř všech více než 600 výzev tedy arcibiskupství vypracovalo další žádosti - návrhy na vydání rozhodnutí. "Už jsme jich podali 300. Na pozemkových úřadech se toto řízení pozastavuje s tím, že nejdříve se vyřeší dohody, (které se připravují), a potom se budou řešit problémové věci," uzavírá. 

Pokud úřady v zákonných lhůtách o vydání majetku nerozhodnou, mohou se žadatelé obrátit na soud. Restituční oddělení pražského arcibiskupství tak zatím neučinilo. 

Církve na základě zákona o majetkovém vyrovnání podaly během loňského roku přes 5000 výzev, nejvíce, 3250, jich dostal Státní pozemkový úřad. Ke konci června měl uzavřených 410 dohod.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)