Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Nepomuku se otevře nová expozice o zaniklém cisterciáckém klášteře Pomuk

Domácí zpravodajství / MiH / Propamatky.info / 4. září 2014 12:03
V Nepomuku se otevře nová expozice o zaniklém cisterciáckém klášteře Pomuk

Obec Klášter vystavěná v místě areálu kláštera Pomuk
Autor: Wikipedia.org / Jik jik / Creative Commons

Nepomuk (Plzeňsko) - V rámci Dnů evropského dědictví se v sobotu 6. září koná slavnostní otevření expozic prezentujících bývalý klášter Pomuk. Cílem je zpřístupnit poznatky o podobě zaniklého klášterního areálu ve světle nejnovějších archeologických a stavebněhistorických průzkumů.

Expozice má dvě části, venkovní a muzejní. Venkovní část je situována přímo na místě bývalého kláštera v obci Klášter, kde jsou prezentovány nejhodnotnější fragmenty románských a gotických staveb, které patří mezi nejstarší doklady klášterní architektury v českých zemích. Expozice v městském muzeu v Nepomuku seznamuje s historií kláštera a především s bohatým nálezovým fondem architektonických článků, vyzvednutých a zdokumentovaných během posledního rozsáhlejšího archeologického výzkumu. Součástí je též rekonstrukční plán a trojrozměrný model, představující předpokládané prostorové uspořádání a hmotovou rekonstrukci zaniklého klášterního areálu.

Program dne bude zahájen v 10.00 hodi v Městském muzeu a galerii v Nepomuku. Až do 17.00 hod pak bude možno absolvovat komentované prohlídky, a to jak muzejní, tak venkovní expozice v obci Klášter. Tam budou také výjimečně prezentovány unikátní archeologické nálezy, které se do muzejní expozice nevešly. Návštěvníci se mohou dále těšit na hudební zpestření, nové turistické vizitky nebo soutěž pro děti. Expozice je realizována Západočeským institutem pro ochranu a dokumentaci památek (ZIP o.p.s.) a spolufinancována z Programu rozvoje venkova prostřednictvím MAS Sv. Jana z Nepomuku.

Klášter Pomuk (též Nepomuk) byl založen v letech 1144–1145 patrně jako panovnická fundace Přemyslovců. Jako třetí klášter na území středověkých Čech byl určen pro mnichy cisterciáky, kteří sem přišli z opatství ve franckém Ebrachu. Za období všeobecného rozkvětu lze považovat 13. století, kdy rostlo bohatství kláštera, jeho pozemková držba i počet členů konventu. Z téže doby pocházejí nejcennější klášterní stavby a jejich fragmenty, které prozrazují, že Pomuk patřil mezi nejvýstavnější kláštery své doby. Zánik opatství započal v období husitských válek po roce 1420. Od poloviny 16. století vyrůstá v prostoru bývalého klášteřiště současná ves Klášter.

Vizualizaci zaniklého klášter Pomuk můžete zhlédnout na Youtube.com.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)