Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Echo24: Petice sbírá podpisy proti vyšším právům pro české muslimy

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. září 2014 15:05
Echo24: Petice sbírá podpisy proti vyšším právům pro české muslimy

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Praha - Sdružení Islám v ČR nechceme shromáždilo podle svého tvrzení už více než 10.000 podpisů pod petici proti udělení takzvaných vyšších práv českým muslimům. Ti by mohli po 17. září, kdy uplyne deset let od registrace jejich náboženské obce, žádat o vyučování islámu na státních školách, zřizování církevních škol, posílání imámů do věznic a armády nebo uznání muslimských sňatků. Muslimská obec ale zatím pro udělení vyšších práv nesplňuje některé podmínky. Napsal to dnes server Echo24.cz.

Organizátoři sběru podpisů chtějí petici v pondělí předat na ministerstvo kultury a vyvolat veřejné slyšení ve Sněmovně. "Nemáme nic proti jednotlivým muslimům, ale nelíbí se nám, že Ústředí muslimských obcí v ČR reprezentuje nejfundamentalističtější větev islámu," řekl serveru jeden z organizátorů Jiří Barták. Poukazuje na některá sporná kázání v českých mešitách. Šlo údajně například o citování arabských učenců, kteří schvalují užití násilí na dětech, pokud se nechtějí modlit, nebo kázání o aplikování práva šaría v České republice.

Podle ministerstva kultury je ale petice zbytečná. "Kvůli nesplnění podmínek není udělení vyšších práv možné," řekla serveru mluvčí ministerstva Helena Markusová. Petice by ale podle ní nebyla k ničemu i tehdy, pokud by muslimové zákonem vyžadované podmínky splnili. Zákon totiž pak nedává možnost náboženské obci nevyhovět.

Ústředí muslimských obcí nyní pro udělení vyšších práv nesplňuje několik podmínek. K islámu se při posledním sčítání lidu v roce 2011 přihlásilo 3358 muslimů, pro přiznání vyšších práv by to muselo být jedno promile obyvatelstva, tedy zhruba 10.400 lidí. Muslimů je podle serveru v Česku sice podle odhadu několikanásobně víc, ale z různých důvodů se nechtějí registrovat. Další nesplněnou podmínkou muslimské obce je neodevzdání výroční zprávy. Muslimské ústředí dosud nezveřejnilo ani jednu.

Podle Bartáka jeho kolegové z protiislámského sdružení vyfotografovali v českých mešitách výzvy nabádající muslimy, aby se kvůli získání vyšších práv podepisovali. "Není vyloučeno, že potřebný počet podpisů do 17. září získají. V zákoně také není psáno, jakým způsobem je potřeba předložit výroční zprávu. Mohou pak říct, že ji už vyvěsili někde na nástěnce, a úředníci by to mohli uznat," řekl serveru Barták.

Předseda Ústředí muslimských obcí Muníb Hasan Alravi se k případné žádosti o vyšší práva nevyjádřil. "Je každého věc, jak a kdy se rozhodne využít možnosti, které mu umožní zákony ČR," napsal serveru v textové zprávě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 49)