Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyšehradská kapitula restituovala areál zámku v Žitenicích, na lesy a pole stále čeká

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 14. září 2014 8:00
Vyšehradská kapitula restituovala areál zámku v Žitenicích, na lesy a pole stále čeká

Pohled na zámek a kostel sv. Petra a Pavla v Žitenicích
Autor: Wikipedia.org / Walter J. Pilsak / Creative Commons

Žitenice (Litoměřicko) - Areál zámku v Žitenicích na Litoměřicku byl kapitule vrácen v rámci církevních restitucí hned po nabytí platnosti zákona o restitucích. Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě nyní potřebuje finance na rekonstrukci bývalých hospodářských objektů v v zámeckém areálu. Stavby jsou ve velice špatném stavu. Pro obnovu budov je zapotřebí, aby kapitula získala zpět i pozemky, které jí v rámci žitenického panství patřily. ČTK to řekl Jiří Šubrt z restituční správy vyšehradské kapituly 

Některé stavby v areálu byly v minulém období částečně rekonstruovány, jiné jsou ale plné sutin a mají propadlé klenuté stropy. Z bývalého pivovaru zbyly jen obvodové zdi a komín. "Celkově je areál v tomto stavu nepoužitelný," uvedl Šubrt. Poukázal například na ekologickou zátěž v podobě desítek starých pneumatik od traktorů naházených i do bývalého rybníčku na hospodářském dvoře. 

Na areálu se podle Šubrta podepsalo jak socialistické hospodaření, tak i následný porevoluční chaos, kdy politická levice přes dvacet let úspěšně blokovala vrácení majetku a napravení křivd vůči církvi. Pro financování rekonstrukce by kapitula potřebovala i pozemky. "Vždycky to tak fungovalo, že pozemky přinášely prostředky na provoz církevních objektů," řekl zástupce kapituly. Ta si v okolí Žitenic nárokuje asi 300 hektarů lesa, které dosud obhospodařují Lesy ČR, a 120 hektarů polí. "Zatím nám byla vrácena jen menší část tohoto majetku, u lesů přibližně čtvrtina a u polí zhruba 60 procent," uvedl Šubrt. 

Samotný zámek donedávna využíval litoměřický okresní archiv, než se přestěhoval do jiných prostor. "V porovnání s ostatními objekty i v dalších lokalitách, o jejichž navrácení usilujeme, je v relativně dobrém stavu. Prospělo mu, že se tady stabilně topilo a větralo," řekl Šubrt. O budoucím využití celého areálu je podle něho zatím předčasné hovořit. Všechno prý záleží na dalším průběhu restitucí. "Teprve vrácená půda společně s finančními náhradami za majetek, který již patří fyzickým nebo právnickým osobám a nelze jej tak vydat církvi, nám umožní získat finanční prostředky na obnovu areálu," uvedl Šubrt. Je to však podle něho běh na dlouhou trať. "Získaný majetek budeme muset nejprve zkonsolidovat a potom z něho začít získávat prostředky pro jeho postupnou obnovu," dodal Šubrt. 

Žitenické panství se zámkem pocházejícím z konce 16. století patřilo vyšehradským proboštům. Po roce 1948 ho vyvlastnil stát. Vyšehradská kapitula na Litoměřicku žádá ještě o navrácení zámečku a statku v Horních Beřkovicích a zdevastovaného statku v Kostomlatech pod Řípem. 
    

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)