Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poslední z nových zvonů pro plzeňskou katedrálu dorazí v listopadu

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 16. září 2014 18:04
Poslední z nových zvonů pro plzeňskou katedrálu dorazí v listopadu

Ilustrační foto: biskup Tomáš Holub na tříkrálové koledě
Autor: facebookový profil Plzeňské charity

Plzeň - Zhruba za tři týdny se začne v nizozemské zvonařské dílně odlévat poslední ze čtyř nových zvonů pro věž plzeňské katedrály svatého Bartoloměje. První tři zvony jsou už vystavené na náměstí před chrámem. Poslední pětiapůltunový Bartoloměj by měl do Plzně přijet v polovině listopadu. Na odlití zvonů a nutné úpravy zvonice ve věži je třeba sesbírat ještě posledního zhruba 1,5 milionu korun, řekl dnes ČTK architekt Jan Soukup, který se na projektu návratu zvonů podílí. 

"Teď se právě připravuje odlití zvonu, je na něj potřeba připravit 150 jmen a log nejvýznamnějších dárců. Asi za tři týdny se bude zvon odlévat a pak bude ještě zhruba dva týdny chladnout," uvedl Soukup. Plány počítají s tím, že 17. listopadu by měl plzeňský biskup František Radkovský nový zvon na náměstí posvětit. V dalších dnech pak začne jeřáb vyzvedávat zvony na věž. Nový akord všech zvonů se má nad Plzní rozeznít poprvé v lednu 2015, s oslavami roku Evropského hlavního města kultury. 

Instalace zvonů také poznamená vstup turistů na vyhlídkový ochoz. "Zřejmě ještě příští týden se na věž bude moci chodit, pak bude zavřená," řekl Soukup. Ve věži kostela, který je národní kulturní památkou, je třeba ještě před umístěním zvonů provést nutné úpravy. "Je toho hodně - musí se poměrně obtížně změnit trasa turistů, která teď vede skrz zvonovou stolici, musí se opravit zvonová stolice, namontovat veškerá obsluha a ovládání zvonů. Je tam třeba poměrně složitá kabeláž, protože zvony budou počítačově řízeny," vyjmenoval Soukup. Kromě toho je nutné udělat a modernizovat protipožární opatření. Pořízení zvonů přijde zhruba na osm milionů korun, další tři miliony budou stát úpravy a instalace. 

Kompletní sada zvonů na nejvyšší kostelní věži v Česku chybí více než 70 let, je v ní jen zvon Prokop z roku 1835 a menší Anna z roku 1994. Předloni ve městě začala sbírka, která chce zajistit peníze na zvony a na úpravy ve věži. První dva zvony, Marii a Jana Nepomuckého, odlil loni v létě v nizozemské dílně pražský zvonař Petr Manoušek. Letos na jaře tam odlil zvon Hroznata, pojmenovaný po patronovi plzeňské diecéze. Na čtyřech zvonech bude celkem 350 jmen dárců, kteří dali ve sbírce větší obnos. Kdo přispěje větším obnosem nyní, bude mít své jméno na desce ve zvonici. 

Dominanta Plzně, gotická katedrála svatého Bartoloměje, o zvony v minulosti několikrát přišla a vždy znovu dostala nové. První zvon se v ní rozezněl v roce 1446. Od počátku 16. století se počet zvonů a jejich jména ustálily. Při požáru v roce 1835 se zvony v žáru roztavily, nové zvony byly za světových válek v letech 1917 a 1941 zrekvírovány a přetaveny na zbraně. 

Nejmenší nový zvon Marie váží 1,2 tuny, Jan Nepomucký 1,8 tuny, Hroznata je třítunový. Bartoloměj bude mít 5,5 tuny a při rozkývání bude potřebovat víc než čtyřmetrovou dráhu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)